Au fost generate aproximativ 43.000 de vouchere în cadrul programului Rabla pentru electrocasnice

În acest context, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a subliniat că, din totalul celor 42.910 vouchere emise, 14.502 au fost pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, 7.686 pentru uscătoare de rufe, iar 20.722 pentru aspiratoare.

Persoanele interesate mai au la dispoziţie două milioane de lei pentru a selecta vouchere din categoriile:

  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în şedinţa Comitetului de Avizare al AFM de marţi, 12 iulie 2022, şi publicate pe site-ul www.afm.ro. Mai apoi, solicitanţii se vor putea prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

Informațiile transmise anterior de AFM

AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) a transmis anterior că prelungit sesiunea de înscriere pentru programul Rabla şi Rabla Plus, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoane juridice, inclusiv UAT–uri și instituții publice.

În cazul programelor menţionate mai sus, noul termen până la care se pot face înscrierile este 31 iulie 2022.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități, a fost prelungită până la data de 12 august 2022.

Președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu, a explicat că instituţia şi-a dorit astfel să faciliteze accesul la finanțare a cât mai multor beneficiari.

„Am decis să prelungim perioada de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul acestor programe pentru a facilita accesul la finanțare a cât mai multor beneficiari.

Prin programele noastre urmărim îndeplinirea obiectivelor europene și naționale privind mobilitatea urbană sustenabilă și ne dorim să finanțăm cât mai multe autovehicule electrice și electrice hibride prin intermediul Programului Rabla Plus.

În același timp, susținem finanțarea în procent de 100% din cheltuielile eligibile pentru instalarea de stații de reîncărcare, suma maximă fiind de 190.000 lei, în cadrul Programului Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități.

Este o necesitate să prioritizăm implementarea acestor programe la nivel național pentru a oferi avantaje tuturor celor care aleg autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător”, a precizat şeful AFM.