Vouchere de vacanță cu declarație de propria răspundere

În acest an, toate instituțiile publice pot să le dea angajaților vouchere de vacanță în valoare de 800 de lei, dacă salariul lor net din luna anterioară nu depășește 8.000 de lei.

Pentru a primi voucherele de vacanță, angajații trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere, în care să promită că:

  • acceptă voucherele de vacanță în condițiile stabilite de lege (OUG nr. 8/2009);
  • vor folosi voucherele de vacanță doar pentru a acoperi cel mult 50% din prețul fiecărui pachet turistic cumpărat.

Astfel, ca să primească voucherele de vacanță, bugetarii trebuie să trimită angajatorului:

  • factura care dovedește că au cumpărat servicii turistice de cel puțin 1.600 de lei;
  • declarația prin care promit că vor folosi cei 800 de lei primiți de la stat și că vor adăuga din banii lor tot 800 de lei.

În declarația pe propria răspundere se menționează și că voucherele de vacanță de 800 de lei pot fi cheltuite și pe bucăți, nu toate odată.

Bugetarii riscă până la doi ani de închisoare

Atenție! Dacă informațiile din declarația pe propria răspundere nu sunt adevărate, bugetarii riscă să fie pedepsiți pentru fals în declarații, ceea ce înseamnă amendă sau chiar închisoare de la șase luni la doi ani.

Bugetarii, odată ce semnează declarația pe propria răspundere, primesc cei 800 de lei pe card, plătesc pentru un pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei și păstrează factura. După aceea, ANAF va face controale aleatorii și va verifica dacă pentru fiecare beneficiar există o plată de minimum 1.600 de lei și o factură emisă de o unitate de cazare autorizată de Ministerul Turismului.

vouchere de vacanta
SURSA FOTO: Dreamstime

Bugetarii riscă să fie nevoiți să dea banii înapoi

Dacă un angajat care a primit vouchere de vacanță pleacă de la serviciu sau intervine o altă situație, poate fi obligat să dea înapoi banii pentru voucherele de vacanță, fie parțial, fie integral, dacă voucherele nu erau meritate sau nu au fost folosite.

Potrivit regulilor (HG nr. 215/2009):

  • Dacă voucherele sunt pe hârtie, angajatul trebuie să le returneze angajatorului când expiră valabilitatea lor, la o dată stabilită de angajator sau atunci când încetează contractul de muncă.
  • Dacă voucherele sunt pe card și nu sunt folosite la timp, firma care le-a emis trebuie să trimită banii înapoi la angajator.
  • Dacă voucherele pe card au fost acordate greșit sau dacă angajatul își dă demisia, angajatorul trebuie să anunțe emitentul cardului, ca să poată recupera banii.

La finalul perioadei de valabilitate a cardului sau când angajatul pleacă de la locul de muncă, trebuie să dea înapoi cardul angajatorului, iar angajatorul îl va trimite mai departe la firma emitentă. Dacă un angajat folosește vouchere de vacanță primite pe nedrept, trebuie să plătească contravaloarea lor înapoi către angajator.

De altfel, în firmele private, voucherele de vacanță trebuie acordate proporțional cu perioada muncită în anul respectiv. Dacă un angajat primește vouchere pentru tot anul, dar pleacă după câteva luni, trebuie să returneze partea din valoare care nu i se cuvenea.