Vești bune pentru următorii români! Salariul a crescut la 3.000 de lei. Se aplică de astăzi

Este vorba despre Legea nr. 135/2022, care arată salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a fi incluse indemnizații, sporuri și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

Este vizat sectorul agricol și industria alimentară, începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, până la sfârșitul anului 2022.

De asemenea, legea arată că în intervalul 1 ianuarie 2023- 31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a fi incluse indemnizații, sporuri și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună.

Amintim că schimbarea a fost promovată drept o facilitate fiscală pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară.

Avertismentul lansat de administratorii fondurilor de pensii de Pilon II

Totuși, administratorii fondurilor de pensii de Pilon II consideră că măsura poate fi periculoasă, deoarece este ridicată obligativitatea de a contribui la Pilonul II, fiind rămasă drept opțiune. Reprezentații Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au subliniat că exceptarea de la plata contribuției la Pilonul II a reprezentat pentru salariații din construcții „un cadou otrăvit”.

„Exceptarea de la plata contribuției la Pilonul II a însemnat pentru salariații din construcții un cadou otrăvit, respectiv posibilitatea cheltuirii azi a unor sume derizorii în locul acumulării sustenabile și fructificării prin investiții pe termen lung a acestor bani, așa cum Pilonul II a dovedit deja că furnizează pentru cei 7,8 milioane de români. Potrivit informațiilor publice prezentate de autorități, peste 700.000 de salariați din construcții au fost văduviți în ultimii 3 ani de contribuții de peste 1,9 miliarde de lei la Pilonul II”, a transmis Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) într-un comunicat.