Ce se întâmplă cu creșterea salariului minim?

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloş, a făcut marți declarații privind creșterea salariului minim în România. El a dezvăluit că în cadrul coaliției de guvernare s-a agreat, în principiu, majorarea acestuia la 3.300 lei brut. Această majorare ar urma să aibă loc de la data de 1 octombrie 2023.

El a punctat că această majorare a salariului minim face parte din angajamentele asumate de partidele din coaliție în programul de guvernare aprobat la începutul mandatului Guvernului Ciolacu.

„Deciziile pe care le avem într-adevăr la coaliția de guvernare sunt cele legate de salariul minim și creșterea acestuia care a fost agreată, în principiu, în coaliția de guvernare. În discuții a fost data de 1 octombrie și a fost discuția pe 3.300 lei. Cea de la 1 ianuarie, să vedem cum vor evolua lucrurile la nivelul coaliției.

Vă dați seama că este o decizie care ține de coaliție și felul în care se vor derula aceste discuții, probabil în perioada următoare în ceea ce privește salariul minim pe economie. Este în același timp și un angajament pe care partidele l-au luat inclusiv prin programul de guvernare care a fost aprobat la momentul la care Guvernul Ciolacu și-a început mandatul”, a afirmat Marcel Boloş, marți la Antena 3 CNN.

Neimpozitarea a 200 de lei din salariu rămâne în atenția guvernanților

Pe de altă parte, liberalul a precizat că nu s-a discutat în coaliție despre creșterea salariului la 3.750 lei brut, de la începutul anului 2024.

„Nu, nu s-a discutat acest lucru și nu s-a definitivat în coaliție”, a spus ministrul de Finanțe.

„Acum aceste informații cu privire la data de 1 octombrie sau cel puțin ce este valid până acum ca discuție în coaliția de guvernare se referă într-adevăr la creșterea salariului minim”, a completat Boloş.

Ministrul de Finanțe a vorbit și despre măsura care prevede neimpozitarea a 200 de lei din salariul minim. Marcel Boloș a menționat că aceasta a fost introdusă ca o dispoziție tranzitorie, cu o durată limitată de un an. În ceea ce privește viitorul acestei măsuri, Boloş a precizat că urmează să se ia o decizie finală.

„Acești 200 lei erau dați pe o perioadă de un an de zile și aici urmează să se ia o decizie finală cu privire la cei 200 lei pe care îi avem ca deducere din impozitul pe venit”, a mai precizat Marcel Boloş.