Ministrul Ligia Deca a anunțat luni că sumele vor crește în fiecare lună pentru a susține excelența în educație, banii urmând să fie plătiți de la bugetul ministerului pentru a evita întârzierile.
Cresc bursele
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că bursele vor creşte, precizând că cele de merit vor ajunge la 450 de lei pe lună de la 200 de lei pe lună, elevii care obţin medalii la olimpiadele naţionale vor primi 700 de lei pe lună, iar cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale vor fi răsplătiţi cu 1.000 de lei pe lună.
„Susţinem şi excelenţa în educaţie. Creştem bursele. Astfel, bursa de merit creşte de la 200 de lei la 450 de lei pe lună. Bursele de performanţă, care devin burse de excelenţă olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiadele naţionale – 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale – 1000 de lei pe lună.
De asemenea, permitem ca cei cu capacitate de performanţă şcolară înaltă să poată promova doi ani de studii într-un an şcolar. Vom finanţa suplimentar centrele judeţene de excelenţă care îşi propun activităţi de aprofundare, mentorat şi sprijin structural pentru elevii capabili de performanţă înaltă. De asemenea, elevii care câştigă medalii la sporturi olimpice, organizate de federaţiile sportive naţionale, vor beneficia de burse de merit, încurajăm şi sportul în şcoală”, a declarat ministrul Educației, luni, într-o conferinţă de presă.
Lidia Deca a menţionat că bursele vor fi plătite din bugetul Ministerului Educaţiei.
„Plata burselor elevilor se va realiza direct de la bugetul Ministerului Educaţiei pentru a preîntâmpina întârzierile datorate alocărilor bugetare care treceau prin bugetul autorităţilor publice locale. Ne-a fost semnalat acest lucru în repetate rânduri din teritoriu. Acolo unde autorităţile publice locale pot suplimenta aceste sume vor putea face acest lucru”, a explicat ministrul Educaţiei.
O generalizare a învățământul tehnologic dual
De asemenea, Ligia Deca a mai spus că cele trei rute liceale – teoretic, vocaţional, tehnologic – vor conferi şanse egale de acces în învăţământul superior.
„Ne dorim să generalizăm învăţământul tehnologic dual până în anul 2027. Asta înseamnă că orice program de învăţământ tehnologic se va realiza în strânsă cooperare cu un angajator. (…) Includem şi învăţământul superior, practic în ruta duală completă este inclus învăţământul superior…(…)
Sprijinim suplimentar consorţiile de învăţământ dual din care fac parte autorităţile publice locale, angajatorii, liceele tehnologice şi pot face parte şi universităţile”, a susţinut ministrul Educaţiei.