Măsuri pentru cultura de porumb

Fermierii din România se confruntă cu riscuri semnificative legate de secetă. În acest sens, asigurarea culturilor agricole devine o necesitate esențială pentru a proteja investițiile și a asigura stabilitatea financiară a fermelor.

Deși seceta a devenit o problemă recurentă, soluțiile pentru gestionarea acestui risc sunt disponibile, iar în acest articol vom explora opțiunile de asigurare pentru cultura de porumb, o cultură de consum importantă, scrie agrointel.ro.

Cum funcționează asigurarea pentru cultura de porumb?

Una dintre soluțiile de protecție împotriva riscurilor climaterice este asigurarea pentru secetă, disponibilă fermierilor care cultiva porumb de consum.

Aceasta nu doar că ajută la recuperarea parțială a costurilor de producție în cazul unei recolte sub așteptări, dar oferă și o compensare a cheltuielilor inițiale.

În cazul în care producția obținută este sub 3 tone pe hectar și cel puțin 20% din suprafața cultivată este afectată de secetă, fermierii pot beneficia de despăgubiri care acoperă o parte semnificativă din pierderile lor.

”Discutăm exact despre cel mai sensibil punct al fermierilor români: asigurarea contra secetei la porumb. Chiar mă uitam la niște prognoze privind suprafața ce se va însămânța în acest an și este clar că va fi redusă, cred că undeva la 1,3 – 1,4 milioane de hectare vor fi însămânțate în 2025, în comparație cu anii anteriori când am ajuns chiar și la 2 milioane de hectare. Și am văzut aceste modificări de structură ale fermierilor români practic tocmai din cauza secetei, care din păcate nu lasă fermierii în pace. Și dacă discutam în trecut de apariția sau de manifestarea acestui risc, o dată la 5 ani, uitați că din 2020 încoace vorbim an de an. Revenind la punctul sensibil, vestea bună este că există și acoperirea riscului de secetă la porumb. Avem un asigurător, partener de-al nostru, care vine cu o soluție, zic eu destul de bună, privind acoperirea măcar a costului de înființare, în caz că se manifestă acest risc”, a declarat Caesar Huțanu.

porumb
SURSA FOTO: pixabay.com

Despăgubiri pentru secetă

Un avantaj major al acestei polițe este că fermierii nu pierd dreptul de a solicita despăgubiri de la stat în cazul în care acestea sunt acordate, chiar dacă au încheiat o asigurare pentru secetă.

Această politică protejează fermierul de pierderi majore, acoperind o mare parte din costurile de producție.

De asemenea, asigurătorul analizează fiecare parcelă în parte și determină impactul secetei pe teren, oferind despăgubiri rapide și directe pentru producția pierdută.

”A fost situația și anul trecut, dar știu că era un anumit procent pentru care se aplica cheltuielile de înființare pe cultura respectivă, spre exemplu la porumb că despre asta discutăm și nu au fost dezavantajați. Practic au cheltuit suplimentar, dar în același timp s-au pus la adăpost în caz că se manifestă acest risc.

Concret, e o sub-limită și este îmbucurător faptul că acest asigurător chiar a îmbunătățit acest produs, l-a avut și anul trecut, dar era un pic mai restrictiv. Acum condițiile sunt pretabile pentru a face o ofertă la nivelul întregii țări. Și mai exact se analizează fiecare parcelă în parte, deci este un produs cu determinare în teren, în câmp, nu discutăm de o soluție parametrică, pe bază de informații satelitare.

Adică vine reprezentantul asigurătorului în teren înainte de recoltare și se face o determinare pe fiecare parcelă în parte, iar condiția pentru ca fermierul să fie eligibil în încasarea despăgubirii este următoarea: trebuie să obțină sub 3 tone pe fiecare parcelă în parte. Însumată această suprafață aferentă parcelelor unde a obținut această producție sub 3 tone trebuie să fie minim 20% din întreaga suprafață însămânțată, respectiv asigurată cu porumb”, a spus specialistul în asigurări.

Pentru a beneficia de despăgubirea oferită de polița de asigurare, fermierul trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care se numără asigurarea întregii suprafețe cultivate cu porumb.

În plus, trebuie ca cel puțin 20% din această suprafață să fie afectată de secetă, iar producția să fie sub 3 tone pe hectar. În aceste condiții, fermierul va primi o despăgubire de până la 30% din valoarea asigurării pe hectar, cu un maxim de 2.000 de lei.

”În aceste condiții fermierul este eligibil în a încasa o despăgubire netă, deci nu vorbim de franșize, nu vorbim de absolut nimic altceva. Primesc deci banii în cont adică 30% din valoarea de asigurare pe hectar, maxim 2.000 lei. Deci gândiți-vă că acum discutăm sau vom discuta de niște cheltuieli de înființare la cultura de porumb de 3.000-3.500 lei la hectar, media vorbesc.

Gândiți-vă că dintr-o dată 2.000 lei îi recuperează fermierul prin intermediul acestui risc suplimentar introdus prin polița de asigurare. Vreau să menționez un lucru foarte important și anume că asigurătorul nu face diferența la secetă privind factorii care au determinat fenomenul, dacă e deficit de precipitații sau arșită. Deci există pierdere de producție, prin urmare fermierul își primește despăgubirea.

Noi sperăm să aibă succes acest risc suplimentar. De altfel, vreau să menționez faptul că fermierul, pe lângă acoperirea acestui risc, va beneficia și de celelalte riscuri generale, cum le numesc asigurătorii, aceasta fiind de altfel și condiția.

Prima dată trebuie să se asigure pentru riscurile generale și vorbim aici de grindină, ploaie torențială, furtună, incendiu la care suplimentar poate veni cu acest risc și vorbim doar de cultura de porumb de consum, deci nu discutăm de lot semincer sau altceva. Vorbim doar de porumb de consum”,  a mai spus Huțanu.

Subvenționarea costurilor prin măsuri de sprijin guvernamental

Pentru a sprijini fermierii în protejarea culturilor, statul român pune la dispoziție subvenții pentru asigurările agricole prin sub-măsura 17.1, care vizează subvenționarea primelor de asigurare.

Astfel, fermierii pot beneficia de un ajutor financiar de până la 54% din suma plătită pentru asigurare, reducând semnificativ costurile inițiale.

Aceste subvenții sunt disponibile pentru asigurările care acoperă riscurile generale, precum grindina și furtunile, dar și pentru riscurile specifice, cum ar fi seceta.

Costurile poliței de asigurare

Costul unei polițe de asigurare variază în funcție de județ și de valoarea asigurată pe hectar.

De exemplu, dacă fermierul optează pentru o asigurare de 6.700 de lei pe hectar, va putea beneficia de o despăgubire de aproximativ 1.500 de lei în caz de secetă, în timp ce pentru o valoare mai mică de 5.000 de lei asigurată pe hectar, despăgubirea va fi de aproximativ 1.200 de lei.

De asemenea, costul poliței poate ajunge până la 1.000 de lei pe hectar, în funcție de riscurile acoperite și de valoarea asigurării.

”Ca fermierul să beneficieze de acea sub-limită de 2.000 lei de care făceam vorbire, ar trebui undeva la 6.700 lei să se asigure pe hectar, dar foarte bine poate să se asigure și la 5.000 lei pe hectar. Și atunci, în caz că se manifestă riscul de secetă și întrunește acele condiții de care vă povesteam, gândiți-vă că își încasează despăgubire de 1.500 lei pe hectar. Deci la o valoare de 5.000 lei asigurată la 30% înseamnă 1.500 lei despăgubire pe care ar primi-o în caz de secetă. Valoarea poliței variază, așa grosso modo, pot să vă spun că poate ajunge undeva la 500 – 600 lei pe hectar toate riscurile și sunt anumite zone și în funcție de valoarea de asigurare, dacă mai crește. Dacă va fi mai mare de 5.000 lei, poate să ajungă și la 1.000 lei pe hectar”, a arătat brokerul de asigurări.