Angajații cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani pot opta în mod facultativ pentru Pilonul 2 de pensii.

Pilonul 2 de pensii este administrat de mai multe societăți de administrare a fondurilor de pensii private. Acesta a fost introdus în sistemul de pensii românesc în 2008, prin legea 411/2004, pentru a asigura o pensie suplimentară pentru salariații care își desfășoară activitatea în mediul privat și care au vârsta sub 35 de ani.

Așadar, persoanele care au început să lucreze înainte de 2008 nu sunt obligate să participe la Pilonul 2, însă pot face acest lucru în mod voluntar.

Contribuția lunară la acest pilon este de 3,75% din salariul brut al angajatului.

La ce pot fi utilizați banii din Pilonul 2 de pensii

Banii acumulați în cadrul Pilonului 2 de pensii sunt investiți în instrumente financiare, ce de exemplu acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente de investiții, cu scopul de a asigura un randament (profit) corespunzător pe termen lung.

La pensionare, persoanele care au contribuit la Pilonul 2 primesc o pensie suplimentară, care se adaugă pensiei de stat. Suma primită depinde de nivelul contribuțiilor efectuate și de performanța fondurilor în care acestea au fost investite.

Trebuie însă menționat faptul că există, de asemenea, posibilitatea de a transfera fondurile acumulate în cadrul Pilonului 2 în alt sistem de pensii private facultative, precum Pilonul 3.

Ce este pilonul 2 de pensii

Pilonul 2 de pensii reprezintă o contribuție obligatorie pentru persoanele de până la 35 de ani care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă, sunt funcționari publici sau realizează venituri asimilate salariilor pentru care plătesc contribuție de asigurări sociale sau persoanele care realizează venituri din activități independente și/sau drepturi de proprietate intelectuală, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensie privată pentru a-și suplimenta venitul.

Angajații cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani pot opta, de asemenea, pentru Pilonul 2, în mod facultativ.

„Baza de calcul, reținerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii administrat privat sunt aceleași cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale”, a transmis Ministerul Muncii.

La începutul activității de colectare, în 2008 cuantumul contribuției a fost de 2% din baza de calcul. Începând din anul 2018, cota de contribuție este de 3,75%.