Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a trimis un comunicat de presă prin care informează că ministrul român Marius Budăi și omologul său spaniol, Jose Luis Escriva Belmonte, au semnat o declarație comună de intenție de colaborare în domeniul securității sociale între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Securității Sociale și Migrației din Spania.
Colaborare strânsă între România și Spania, inclusiv în domeniul pensiilor
Documentul scoate în evidență importanța mobilității forței de muncă între cele două state. De asemenea, el vizează promovarea politicilor de incluziune şi securitate socială, de integrare și de informare privind drepturile şi îndatoririle cetățenilor, astfel încât să contribuie la creșterea coeziunii sociale şi la dezvoltarea echilibrată a societății.
”Am discutat cu omologul spaniol despre reformele pe care ambele state le-au inclus în Planurile lor de redresare și reziliență, dar și despre modalitățile prin care poate fi întărită colaborarea dintre instituțiile cu atribuții în domeniul protecției lucrătorilor, al pensiilor și beneficiilor sociale. Ne aflăm într-o perioadă în care ambele țari au ca jalon în PNRR reforma pensiilor, pe care trebuie să o realizăm cu respect și demnitate față de cetățeni”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.
Oficialul român a mai avut și o întrevedere cu Președintele Comisiei de Muncă, Incluziune, Securitate Socială și Migrație, Antonio Gómez-Reino Varela, cu care a discutat teme de interes comun și a căutat posibilități de dialog parlamentar la nivelul Comisiilor de Muncă ale Parlamentelor celor două țări.
Mai mult, anunță MMSS într-un comunicat, ministrul Marius Budăi a avut o reuniune și cu Episcopul Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Timotei. În cadrul acestei întâlniri a fost organizată vizitarea unui centrul social, a bibliotecii și a zonei administrative a Catedralei episcopale, unde s-a oficiat pentru prima dată sfânta liturghie în anul 2017, și unde a discutat cu membri ai comunității românești despre viața în Spania și condițiile de muncă și de acces pe piața spaniolă a muncii.
Sunt vizați peste 340.000 de români
MMSS amintește că peste un milion de români trăiesc în momentul de față în Spania. Pe fond, secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Cristian Vasilcoiu, a precizat, pentru Capital.ro, că peste 340.000 de români sunt angajați cu acte în Spania.
Secretarul de stat în cadrul MMSS a reamintit că legislația comună europeană prevede că acești oameni vor primi pensie în momentul în care se vor pensiona. Totuși, țara din care vor primi pensia depinde de perioada minimă de cotizație.
Secretarul de stat Cristian Vasilcoiu a venit cu un exemplu și a precizat că românii care locuiesc în Spania vor primi pensie din ambele țări doar dacă au minim 15 ani de muncă în ambele țări. Acesta subliniază că există două metode prin care oamenii pot primi banii: fie se decide ce țară plătește ambele pensii, fie pot primi banii din ambele părți.
Oficialul român a precizat că, indiferent de metodă, sumele se adună. Nu în ultimul rând, Cristian Vasilcoiu a precizat că, de obicei, acești oameni ”depun la noi și noi facem corespondența cu autoritățile străine”.