Pensia comunitară se aplică celor care au muncit atât în România, cât și Spania sau în alte state membre ale Uniunii Europene, iar pentru calcularea pensiei vor fi luate în considerare, prin totalizare, toate perioadele de asigurare realizate în aceste țări.
Ce trebuie să aveți în vedere?
La momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, în cazul persoanelor stabilite în Spania, trebuie să aveți în vedere mai multe aspecte.
Cererea de acordare a drepturilor de pensie trebuie depusă la instituția de asigurări sociale spaniolă, care va întreprinde toate demersurile necesare pe lângă instituția din România unde a fost asigurat solicitantul în vederea certificării reciproce a perioadelor de asigurare, nefiind necesară deplasarea acestuia în țară.
Drepturile de pensie se calculează proporțional cu perioadele de cotizare realizate în fiecare stat implicat, după caz.
După ce instituțiile competente ale statelor membre implicate își comunică toate informațiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, conform legislației naționale, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate și/sau celeilalte/celorlalte instituții competente.
După calcularea pensiei comunitare, aceasta se compară cu pensia națională și se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos.
Ultimele valori ale pensiei comunitare calculate la limita de vârstă
În Spania, pensia pentru limită de vârstă pentru un pensionar singur cu vârsta de cel puțin 65 de ani este de 788,90 euro în cazul conviețuirii cu soțul/soția dependentă, 639,30 euro fără soț/soție, iar în situația în care soțul/soția nu este responsabil, suma este de 606,6 euro.
Pentru pensionarii cu vârsta sub 65 de ani, suma pensiei este de 739,40 euro în conviețuire cu soțul/soția dependentă, 598 euro fără soț, iar în cazul în care există un soț care nu este responsabil, suma este de 565,2 euro.
Pentru pensionarii cu limită de vârstă de 65 de ani și cu invaliditate ridicată, suma pensiei în conviețuire cu soțul dependent este de 1.183,40 euro, fără soț/soție este de 959 euro, iar în cazul în care soțul/soția nu este responsabil, suma este de 910 euro.
Pentru pensionarii cu pensie permanentă de invaliditate severă, suma pensiei în conviețuire cu soțul dependent este de 1.183,40 euro, fără soț/soție este de 959 euro, iar în cazul în care soțul/soția nu este responsabil, suma este de 910 euro.
Pentru pensionarii cu pensie permanentă de invaliditate totală cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, suma pensiei în conviețuire cu soțul dependent este de 1.183,40 euro, fără soț/soție este de 959 euro, iar în cazul în care soțul/soția nu este responsabil, suma este de 910 euro.
Pentru pensionarii cu pensie permanentă de invaliditate între 60 și 64 de ani, suma pensiei în conviețuire cu soțul/soția dependentă este de 739,40 euro, fără soț este de 598 euro, iar în cazul în care există un soț care nu este responsabil, suma este de 565,2 euro.
Pentru pensionarii cu pensie permanentă de invaliditate totală derivată din boală și cu vârsta mai mică de 60 de ani, suma pensiei în conviețuire cu soțul/soția dependentă este de 397,60 euro, fără soț/soție este de 397,60 euro, iar în cazul în care soțul/soția nu este responsabil, suma este de 390,20 euro.
Pentru pensionarii cu pensie parțială permanentă de invaliditate din sistemul de accident de muncă, suma pensiei în conviețuire cu soțul/soția dependentă este de 788,90 euro, fără soț/soție este de 639,30 euro, iar în cazul în care soțul/soția nu este responsabil, suma este de 606,6 euro.
Pentru pensionarii cu pensie de văduvie (urmaș soț supraviețuitor), suma pensiei variază în funcție de situație. Cu taxe familiale, suma este de 739,40 euro, pentru cei cu vârsta de 65 de ani și cu un handicap mai mare de 65% suma este de 639,30 euro, între 60 și 64 de ani suma este de 598 euro, iar sub vârsta de 60 de ani suma este de 484,10 euro.