Informaţii importante pentru toţi românii care au lucrat în străinătate. Iată ce trebuie să ştie aceştia despre banii pe care îi pot obţine la pensie.
Mai exact, cetăţenii români care au lucrat în străinătate, într-o ţară a Uniunii Europene, au dreptul de a primi pensie comunitară.
Tot ce trebuie să ştiţi despre pensia comunitară. Cum se va plăti aceasta
Evident, vorbim despre persoanele care au lucrat cu forme legale, cu toate actele în regulă, în aceste ţări.
Decizia luată la nivelul Comisiei Europene, de acordare a acestei pensii comunitare, îi vizează pe cetăţenii care au lucrat într-o ţară membră a Uniunii Europene, respectiv a Spațiului Economic European.
Astfel, românii care şi-au plătit contribuţiile la stat în ţara UE în care au lucrat, se vor putea bucura de bani odată ce au ajuns la vârsta bătrâneţii, sub forma pensiei comunitare. Spre exemplu, românii care au muncit în Italia şi şi-au plătit contribuţiile la INPS se vor bucura de aceleaşi beneficii ca şi cetăţenii italieni.
Ei vor achita aceleași contribuții la stat și au dreptul de a ieși la pensie la aceeași vârstă. În plus, pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaș, pensie anticipată sau pe caz de boală.
Pensia comunitară se acordă indiferent că persoana a muncit un an sau mai mulţi într-o altă ţară. Mai mult, acordarea acesteia nu este condiţionată de locul în care pensionarul decide să locuiască. Aşadar, cei care revin în România la pensie după ce au muncit într-o ţară UE vor avea dreptul să primească pensia comunitară, fiind nevoiţi doar să facă o solicitare în acest sens autorităților din țara în care au lucrat.
Cei care se află în România trebuie să adreseze prima solicitare la Casa Judeţeană de Pensii de care aparţin.
O altă informaţie importantă este aceea că banii se vor cumula, în cazul în care persoana respectivă a lucrat în mai multe ţări europene. Ei vor primi toţi banii de pensie împreună, lună de lună, sumele fiind plătite în lei sau în euro, în funcţie de locul în care domiciliază.
Ce se întâmplă cu cei care au lucrat în SUA?
Vă reamintim că recent a fost semnat un acord şi între Statele Unite şi România în domeniul pensiilor.
Acordul din domeniul securității sociale reglementează cumularea perioadelor lucrate în fiecare dintre cele două țări, atunci când se dorește ieșirea la pensie.
Un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Muncii are ca scop ratificarea acordului semnat în primăvară de către România şi implicit, exprimarea consimţământului său pentru intrarea sa în vigoare.
Acordul va permite celor ce au lucrat în cele două țări să folosească perioadele lucrate atât în România, cât şi în SUA pentru ieșirea la pensie. Pensia va fi acordată proporțional de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în fiecare sistem de pensii.
„Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată”, a explicat Ministerul Muncii.