Se dau două pensii pentru fiecare român! Informația dimineții despre pensiile din România

bani, pensii, lei

SURSA FOTO: Dreamstime

În România, sistemul de pensii este format din patru piloni: Pilonul 1 - sistemul pensiilor de stat, Pilonul 2 - pensiile obligatorii administrate privat, Pilonul 3 - sistemul de pensii facultative și Pilonul 4 - pensiile ocupaționale.

Pensiile private sunt încadrate în Pilonul 2 și 3. Angajații români pot beneficia de pensii private, pe lângă pensiile din Pilonul 1, care reprezintă pensia de la stat, primită după contribuția unui anumit număr de ani la sistemul public de asigurări sociale.

Despre pensia privată de la Pilonul 2

Pensia privată de la Pilonul 2 este pensie privată obligatorie, iar Pilonul 3 este pensia privată facultativă.

Pilonul 2 reprezintă fondurile de pensii administrate privat. Acestea sunt reglementate de Legea nr.411/2004 și sunt obligatorii.

Fiecare român trebuie să aibă, așadar, pensie privată, ca măsură de completare a veniturilor din pensia de stat. Sistemul a fost introdus în anul 2007.

Prin acest sistem fiecare angajat plătește un procent din salariu într-un cont individual de pensie administrat privat, relatează stirileprotv.ro.

Administratorul fondului de pensie transformă sumele plătite lunar în unități de fond, apoi contribuțiile angajatului sunt investite de către administratorul fondului de pensii în depozite, titluri de stat, obligațiuni corporative sau acțiuni cotate pe piețe reglementate. Ponderile pe care le pot ocupa diversele active în care administratorul a investit banii contribuabilului sunt clar reglementate prin lege și sunt menite să ofere diversificare în investiții la un risc estimat relativ redus, mai menționează sursa citată.

Pilonul 2 este obligatoriu pentru persoanele cu vârsta până în 35 de ani, deja asigurate în sistemul public de pensii. Acestea și persoanele până în 45 de ani pot alege o pensie din Pilonul 2 în mod voluntar.

Persoanele până în 35 de ani își pot alege un fond de pensii în primele luni de la angajare, iar dacă nu fac acest lucru, Casa Națională de Pensii va aloca automat un fond de pensii administrat privat.

Despre pilonul 3 de pensii facultative

Pilonul 3 de pensii facultative se adresează persoanelor care doresc să își asigure venituri lunare suplimentare la pensie.

Acest pilon este facultativ și procentul alocat este de maximum 15% din venitul salarial lunar brut, suma acumulată adăugându-se veniturilor din cele două tipuri de pensii: pensia de stat, Pilonul I și pensia obligatorie privată, Pilonul 2. Mai exact, pe lângă pensia de la stat și cea privată obligatorie, vei mai avea un venit suplimentar din pensia facultativă, mai menționează sursa citată.

Această pensie poate să fie aleasă de către angajat sau chiar de angajator, în numele acestuia.

Pilonul 3 se bazează pe contributivitate. Contribuția poate fi modificată oricând, în funcție de veniturile lunare. Cu alte cuvinte, poți contribui cu maximum 15% din salariul brut.

Unii angajatori oferă beneficiul de a contribui la o pensie privată facultativă ca parte a pachetului salarial, alături de, de exemplu, abonamente la rețele private de sănătate. Vei primi treptat toate aceste contribuții, începând cu vârsta de 60 de ani, după ce ai plătit minimum 90 de contribuții lunare.