Vești bombă pentru cei care lucrează la stat. Informațiile furnizate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză indfică o lovitură de proporții pentru cei care își iau banii de la stat. Astfel, potrivit ultimelor calcule, angajaţii din instituţiile statului ar urma să aibă un salariu lunar mediu brut cu circa 45% mai mare decât cel al angajaţilor din privat.
Potrivit CNSP, pentru la anul se estimează un salariu mediu brut de 6.836 de lei pentru angajaţii de la stat în 2020 şi de 7.141 lei pentru 2021. În comparație, în mediul privat Comisia de Prognoză vede un salariu mediu brut de 4.715 lei pentru anul acesta şi de 5.078 de lei în 2021. În sectorul public, salariile cresc proporţional cu vechimea în muncă, conform gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare. Pentru sectorul privat, anul 2020 a fost unul penalizant.
Diferenţa este dată, în primul rând, de sursa banilor. Salariile din mediul privat depind de performanţele şi situaţiile financiare ale companiilor.
În plus, trebuie amintit că Guvernul se află în prezent în discuții pentru prelungirea cu jumătate de an a unor măsuri de sprijin pentru sute de mii de angajați din România și zeci de mii de companii. Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, a explicat că o serie de prevederi ar putea fi prelungite până la 31 iunie 2021.
Executivul analizează prelungirea cu şase luni, până la 31 iunie 2021, a măsurilor de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de pandemia de COVID-19, a anunţat, vineri, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, într-o conferinţă de presă.
„A fost propus un proiect de ordonanţă de urgenţă, (…) iniţiat de Ministerul Muncii, care priveşte aplicarea măsurilor de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de pandemie, cu şase luni, până la 31 iunie 2021. Vorbim atât de indemnizaţia de şomaj tehnic, cât şi de aplicarea programului flexibil de muncă. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, măsurile de sprijin adoptate de Guvern în perioada stării de alertă pot fi prelungite la 31 iunie 2021 pentru domeniile unde există în continuare restricţii privind desfăşurarea activităţilor sau pentru companiile care solicită program flexibil de muncă pentru angajaţi”, a declarat Dancă.