Curtea Constituţională a României a stabilit, joi, că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR. Sursele citate au arătat că decizia a fost luată cu 6 voturi „pentru” admitere şi 3 „împotrivă”.
Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.
Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.
Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat.
Peste 800 de parlamentari vor beneficia din nou de pensii speciale
Menționăm că, peste 70 de foşti parlamentari au cerut în instanță repunerea în plată a pensiilor speciale, desfiinţate în februarie 2021. Este vorba despre foşti aleşi de la aproape toate partidele care au trecut prin Legislativ, care vor să beneficieze în continuare de pensii de serviciu, acestea variind între 2.138 de lei (pentru cei care au avut un mandat de doar 28 de luni, adică legislatura 1990-1992) și 14.930 de lei (cei cu mai mult de trei mandate).
În luna februarie 2021, atunci când au fost desființate aceste pensii speciale, nu mai puțin de 827 de deputaţi şi senatori beneficiau de ele, potrivit unui răspund dat de Parlamentul României site-ului g4media.ro. Acești foști parlamentari au ajuns cu dosarele la CCR după ce anterior se adresaseră instanţelor civile şi diferitelor tribunale de pe cuprinsul ţării – Arad, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava şi Timişoara.
Ce motive de neconstituționalitate au fost invocate?
Potrivit avocaților foștilor parlamentari, „există multiple critici extrinseci de constituționalitate”. Aceștia spun că prima este reprezentată de încălcarea procedurilor parlamentare (art 64 și 65 din Constituție).
„Suntem în prezența unei situații în care comisia parlamentară nici nu era constituită legal, nu avea componentă stabilită. Și mai mult, proiectele de legi au fost contopite într-unul singur. Întrebarea care se pune este dacă s-a derulat procedura comună sau procedura de urgență? S-a dat răspunsul că a fost o procedura de drept comun. Iar ce s-a întâmplat e că s-a ajuns la o procedura fulger, cu titlu de drept comun. Să pretindă că este de drept comun și să se desfășoară din 24 de ore, este cea mai flagrantă metodă de încălcare a procedurilor parlamentare”, au afirmat avocații foștilor parlamentari în fața judecătorilor Curții Constituționale.
Alte motive invocate de avocați sunt legate de încălcarea dispozițiilor privind cvorumul și încălcarea normelor de tehnică legislativă.
Cladiu Năsui, despre decizia CCR: Specialii se apără între ei
În acest context, deputatul USR, Claudiu Năsui, a reacționat pe pagina sa de Facebook. Acesta spune că prin această decizie a CCR „specialii se apără între ei”.
„Nu este normal să avem două sisteme de pensii, unul pentru cei care au avut funcții sus-puse la stat și altul pentru românii contribuabili care au muncit toată viața. Până acum, PSD-PNL au sabotat orice proiect de abrogare a pensiilor speciale. Singura categorie de speciali eliminată a fost cea a parlamentarilor, cu greu și cu multă presiune publică.
Decizia CCR de azi ne arată cât de pervers este statul. Decizia privind pensiile speciale ale parlamentarilor e în mâinile unor pensionari speciali ale căror privilegii au fost date… chiar de acei parlamentari care au fost la mâna lor.
Acum, foștii parlamentari vor încasa iar până la 15.000 lei pe lună pensii speciale. Anii aceștia au luat de la stat peste 200 de milioane de lei, doar din aceste pensii speciale. Asta pe lângă cât au furat. Și tot nu se mai satură.
La momentul acesta sunt sute de procese deschise de foștii parlamentari, cerându-și privilegiile înapoi. Nu suportă să trăiască cu aceleași pensii și după aceleași reguli ca oricare alt român. Pierdeau pe linie în instanțe, așa că au atacat și la CCR. Acolo unde judecătorii au fost puși chiar de ei.
Pensiile speciale sunt creația PSD-PNL, în 32 de ani, pentru categorii privilegiate și apropiate de putere. Ei nu au nici o intenție să le elimine, nu când însuși premierul încasează lunar aproape 20.000 lei din pensia specială. Dimpotrivă, PSD-PNL vrea noi pensii speciale pentru primari și viceprimari”, a declarat Claudiu Năsui.