„A fost publicată în Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență nr. 4/ 2023 care prevede ca începând cu data de 01.03.2023, pensionarilor li se vor restitui sumele reținute din pensii, cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate!”, susține președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, într-o postare pe contul său de Facebook.
Sumele care vor fi restituite sunt evidențiate distinct pe talonul de pensie
Daniel Baciu a precizat că „sumele care vor fi restituite sunt evidențiate distinct pe talonul de pensie și se vor plăti lunar în perioada martie 2023 – februarie 2024
„Este vorba de cei cu pensiile mai mari de 4.000 lei, cărora li s-au reținut contribuție de asigurări sociale de sănătate în perioada 01.01.2022 – 27.12.2022.
Așa cum am spus de fiecare dată, ne ținem de cuvânt, astfel că, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, am început tipărirea taloanelor de pensie, în acest moment acțiunea fiind finalizată. Sumele care vor fi restituite sunt evidențiate distinct pe talonul de pensie și se vor plăti lunar în perioada martie 2023 – februarie 2024.”, a scris, miercuri, 22 februarie, Daniel Baciu pe pagina sa de Facebook.
Sistemul de pensii va suferi o serie de reforme
După cum și-au asumat guvernanții prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în acest an ar trebui să apară un nou cadru legislativ pentru pensiile din România, cu scopul a corecta dezechilibrele conținute de Legea 127/2019, care, de altfel, nici nu a intrat încă în vigoare.
Termenul stabilit prin PNRR pentru intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii din țara noastră este finalul lui martie 2023. Prin PNRR, decidenții statului român și-au asumat o serie de reforme, printre care și cea a sistemului de pensii.
Obiectivul reformei din domeniul pensiilor „îl reprezintă realizarea unui nou cadru legislativ care să corecteze inechitățile din sistemul de pensii, să răspundă Recomandărilor Specifice de Țară (RST) 2019 și 2020, să asigure sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și să respecte principiul contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie”, potrivit PNRR.
Mai precis, acest lucru presupune adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii, simultan cu înlocuirea Legii 127/2019 (a cărei intrare în vigoare a tot fost amânată, iar legea n-a ajuns să se aplice până acum), inclusiv eliminarea unei perioade fixe stabilite de contributivitate de 25 de ani.