Proiecte pentru digitalizarea serviciilor publice din mediul rural

Vineri seară, pe 6 septembrie, Bogdan Ivan a explicat că, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, în ciuda faptului că se lucrează la proiecte de peste 600 de milioane de euro pentru digitalizarea serviciilor publice la nivel național, au fost lansate inițiative și pentru digitalizarea administrațiilor publice locale.

Ministrul a anunțat și o dată limită pentru depunerea propunerilor, 19 septembrie, pentru un concept integrat care implică crearea unei baze tehnice integrate, adaptată limbajului local, pentru fiecare comună, oraș și consiliu județean, conectată la administrația publică centrală din România.

Bogdan Ivan
Bogdan Ivan (SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan)

Cea mai simplă aplicație pentru finanțe din ultimii 34 de ani

Bogdan Ivan a subliniat că, din această perspectivă, se oferă cea mai simplă aplicație pentru finanțare din ultimii 34 de ani, care implică doar cinci pași. Fiecare primărie trebuie să completeze informații precum numele primarului, numele primăriei și al reprezentantului legal, iar apoi poate participa la competiție. În cadrul acestei competiții, primăriile de comună vor putea obține până la 65.000 de lei, în timp ce primăriile de oraș și consiliile județene pot primi până la 175.000 de lei, respectiv 250.000 de lei.

„Principalul scop e să creăm un limbaj tehnic comun, să asigurăm securitatea cibernetică inclusiv la nivel local, să asigurăm zona de site, de servicii publice online, inclusiv pentru localitățile rurale care poate încă n-au avut ocazia sa se digitalizeze, și mai ale conexiunea acestora cu marele baze de date și servicii publice de la nivel central. Și, mai important, crearea unui standard.

De la nivelul primăriei Prundu Bârgăului, până la primăria Cluj-Napoca sau București, oamenii să știe că pot să intre în acel format unic de site în care ei vor putea să obțină documente, fără să trebuiască să scrie cu pixul pe hârtie, și după asta să le încarce doar completând în pagini care sunt deschise, sunt intuitive, introduc datele lor, o adresă de mail și trimițând către acea primărie. Vor putea să aibă acces la cele mai importante servicii publice de bază, fără să fie nevoie să meargă la primărie”, a declarat el pentru Digi24.

Bogdan Ivan a declarat că acesta reprezintă un pas semnificativ. În prima etapă, sunt implicate 1.000 de primării și consilii județene, iar la sfârșitul anului va fi deschisă o nouă sesiune de finanțare pentru alte 1.000 de primării din România.

DigiLocal se lansează tot pe 19 septembrie

Amintim că recent, ministrul a anunțat lansarea programului DigiLocal pe 19 septembrie, la ora 11:00. Acest program integrat este destinat digitalizării administrațiilor publice locale din România.

Ministrul a subliniat că scopul principal este de a digitaliza toate unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din țară. Prin intermediul programului, comunele vor beneficia de finanțări de 75.000 de lei, orașele de 125.000 de lei, municipiile de 175.000 de lei, iar consiliile județene vor primi 250.000 de lei. Mai multe puteți citi aici.