Anunţ oficial pentru toţi românii de peste 45 de ani! Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a dat vestea cea mare. Statul va acorda bani mai mulţi, în fiecare lună, timp de 12 luni. Care este legătura cu persoanele de peste 45 de ani?
Ministerul Muncii va suplimenta fondurile destinate angajării şomerilor de peste 45 de ani
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va suplimenta fondurile destinate angajării şomerilor de peste 45 de ani, a ucenicilor, a şomerilor unici susţinători ai familiilor monoparentale și a şomerilor de lungă durată. Anunțul a fost făcut de către ministrul social-democrat Marius Budăi.
Potrivit spuselor sale, bugetul din acest an al Ministerului Muncii și Protecției Sociale la capitolul „Asistenţă socială” a fost majorat cu 400 de milioane de lei. Această majorare a avut loc în urma rectificării bugetare. Astfel că angajatorii din România vor putea încheia noi convenţii pentru angajarea categoriilor sociale vulnerabile.
„Fondurile erau suficiente până la sfârşitul anului, dar prin această rectificare bugetară sunt şi bani suplimentari pentru a încheia noi convenţii. PSD îşi doreşte să sprijine mediul de afaceri, să păstreze locurile de muncă din sistem, dar şi să creeze alte locuri de muncă. Sprijinim mediul de afaceri, astfel încât să îşi califice oamenii la locul de muncă prin măsura uceniciei”, a declarat miercuri Marius Budăi.
Angajatorii vor primi lunar 2.250 de lei pentru fiecare șomer angajat
Atenție! Angajatorii care încadrează în muncă, pe o perioadă nedeterminată de timp, şomerii de peste 45 de ani, şomerii care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomerii de lungă durată vor primi lunar (timp de un an de zile) suma de 2.250 de lei.
Această sumă se acordă pentru fiecare persoană angajată în parte, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau raportului de serviciu cel puţin 18 luni, în condiţiile prevăzute de art.85 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
În plus, statul român subvenţionează cheltuielile cu forţa de muncă pentru:
- încadrarea de persoane cu handicap;
- angajarea şomerilor care în termen de cinci ani de la angajare îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensie anticipată parţială sau limită de vârsta, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensie anticipată.
În plus, Ministerul Muncii și Protecției Sociale subvenţionează angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, acordând o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare pentru fiecare ucenic angajat in baza contractului de ucenicie.