Vestea momentului pentru pensionari! Impozitul pe venit va fi mai mic. Ce trebuie făcut?
Contribuția la pilonul III de pensii poate fi de maximum 15% din salariul brut, iar banii pot fi scoși și eșalonat, după împlinirea vârstei de 60 de ani. Totodată, angajatul trebuie să contribuie cel puțin 7 ani și jumătate.
De asemenea, peste jumătate de milion dintre salariații din România au contribuit deja și au strâns într-un cont, în medie, câte o mie de euro.
„Relația dintre participant și administrator trebuie să fie, și e încurajat să fie, mult mai activă, din moment ce este un gest facultativ, o decizie personală de a contribui cu diverse sume”, explică Daniel Apostol, purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
În cazul în care aleg să contribuie cu o sumă mai mică sau egală cu 400 de euro/an prin angajator, pensionarii pot scuti bani care ar fi dați pe impozit.
Trebuie menționat că banii cu care se contribuie la Pilonul 3 sunt obținuți din baza impozabilă. Astfel, impozitul pe venit va fi mai mic.
Beneficiarii pot afla prin intermediul aplicațiilor suma adunată
Președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a explicat că marea majoritate a administratorilor de Pilon 3 au o aplicație online care este accesată printr-un cont cu parolă.
„Marea majoritate a administratorilor de Pilon III au o aplicație online care este accesată printr-un cont cu parolă. Puteți afla tot istoricul contribuțiilor pe care le-ați avut”, explică și Radu Crăciun, președinte APAPR.
Beneficiarii pot afla prin intermediul aplicațiilor și suma adunată, iar administratorul este obligat să trimită anual o scrisoare cu toate aceste informații, până în momentul în care fondul poate fi accesat.
Trebuie îndeplinite următoarele condiții pentru a scoate bani din Pilonul III
Pentru a scoate bani din Pilonul III, este necesară îndeplinirea următoarelor condiții. În primul rând, beneficiarul trebuie să aibă cel puțin 60 de ani. Mai apoi, sunt necesare minim 90 de contribuții plătite, nu neapărat consecutive.
În urma pensionării, banii vor veni sub forma unei sume periodice, diferite față de pensia de stat. Aceste condiții nu se aplică în cazul pensiei de invaliditate sau în cazul decesului, atunci când moștenitorii pot ridica banii integral și imediat.