Vești bune pentru fermierii din România. Ministrul Florin Barbu a anunțat când vor începe să se facă plățile pentru cei care au fost afectați de seceta din acest an. Ministrul spune că se oferă minim 1.000 de lei.
România începe plata despăgubirilor pentru fermierii afectați de secetă
Se dau bani pentru cei afectați de secetă. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat demararea plăților către fermierii afectați de secetă, cu o alocare de peste 2 miliarde de lei.
Compensațiile, în cuantum de 1.000 de lei pe hectarul calamitat, sunt destinate susținerii fermierilor pentru a atenua impactul secetei asupra producției agricole.
Într-o conferință de presă, ministrul Barbu a subliniat că măsurile se înscriu în programul guvernamental PSD pentru perioada 2025-2028, axat pe sprijinirea agriculturii.
„Au început plăţile pentru despăgubiri în valoare de 1.000 de lei pe hectarul afectat de secetă. În total, peste 2 miliarde de lei vor intra în următoarele zile în conturile fermierilor”, a declarat ministrul.
Fonduri naționale și europene pentru dezvoltarea sectorului agricol
Până în prezent, Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, a alocat aproape 7 miliarde de euro din bugetul național și fonduri europene pentru susținerea fermierilor. În următorii patru ani, investițiile multianuale prevăzute pentru agricultură ajung la 10 miliarde de euro, dintre care 2,37 miliarde de euro sunt dedicate dezvoltării sistemului de irigații.
O investiție importantă în cadrul acestui program este construirea canalului de irigații Siret-Bărăgan, un proiect de amploare ce va debuta în aprilie 2025 cu primii 30 de kilometri. Acest proiect face parte din inițiativa „Apă în Câmpia Română,” în valoare de 1 miliard de euro, care vizează extinderea suprafeței irigate la peste 2,8 milioane de hectare. Barbu a subliniat că astfel de investiții vor poziționa România ca lider în producția de cereale în Europa.
„În următorii patru ani, am prevăzut o sumă destul de importantă pentru Ministerul Agriculturii prin investiţii multianuale de aproape 10 miliarde de euro în agricultură, la care adăugăm adăugăm 2,37 miliarde de euro pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii”, a spus Barbu.
Măsuri suplimentare: irigații și energie pentru fermieri
Ministerul Agriculturii va continua să susțină fermierii prin acoperirea costurilor apei în infrastructura principală de irigații și subvenționarea cu 50% a facturilor la energia electrică utilizată pentru pomparea apei. Un alt obiectiv al ministerului este extinderea programului de panouri fotovoltaice pe canalele de irigații, finanțat din fonduri europene. Programul va debuta pe 15 decembrie, alocând 300 de milioane de euro pentru a asigura independența energetică a fermelor și unităților de producție.
Sprijin pentru ferme și unități de procesare
PSD prevede și finanțarea dezvoltării fermelor de reproducție și îngrășare a porcilor și a păsărilor cu un buget de 1,4 miliarde de euro. Ministrul a subliniat că acest program va reduce importul de purcei cu 1,5 milioane anual, asigurând o sursă națională de reproducție. În plus, programul Romaliment, cu un buget de 1 miliard de euro, va sprijini modernizarea și extinderea unităților de procesare a materiilor prime agricole, pentru a crește valoarea adăugată a produselor agricole românești.
„De anul viitor, România va importa cu 1,5 milioane de purcei mai puţin, pentru că aceştia provin din fermele care sunt deja construite într-un an şi jumătate şi deja au intrat în proces de populare”, a menţionat ministrul Agriculturii.
Viitorul agriculturii românești: tineri fermieri și formare profesională
Pentru a susține tinerii fermieri, programul de guvernare include o primă de instalare și un buget de 30 de milioane de lei pentru stimularea angajărilor în agricultură. În ultimul an, peste 1.700 de tineri au beneficiat de sprijin financiar de 70.000 de euro pentru a dezvolta exploatații în sectorul legumicol.
Ministerul are în vedere, de asemenea, revitalizarea liceelor agricole și susținerea formării profesionale în domeniu, astfel încât agricultura românească să beneficieze de un nou val de specialiști.