În cazul unui pensionar care are 0,7 puncte de pensie în acest moment, după majorarea de 14% pe care a primit-o la data de 1 septembrie, are o pensie de 1,008 lei, conform antena3.ro
În cazul în care majorarea de 40% va fi aplicată, pensionarul care are 0,7 puncte de pensie va avea o pensie de 1,242 de lei pe lună.
Ce spune Ludovic Orban
„Orice creștere de cheltuieli, așa cum sunt creșterile de cheltuieli provocate de criminalii economici de la PSD, nu face altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată”, a transmis Ludovic Orban în contextul în care a declarat deja că va contesta la Curtea Constituțională rectificarea bugetară adoptată miercuri în Parlament.
În acest context, Marcel Ciolacu spune că Guvernul are banii necesari pentru creșterea pensiilor.
„Din fondul de rezervă al primului ministru, pe care l-a folosit până acum electoral să cumpere parlamentari și primari. A doua sursă este în buget, acțiuni generale ale Ministerului de Finanțe. Deci este altă minciună că deficitul bugetar va crește. Rămâne deficitul prognozat de ei de 8,64%. Au acești bani”, a spus Ciolacu.
Se schimbă vârsta de pensionare
Acești români ies mai repede la pensie. Astfel, începând cu 21 septembrie, s-a extins lista localităţilor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme fără a fi penalizaţi. Este vorba de Legea nr. 207/2020.
Astfel, românii care au locuit în Victoria şi Făgăraş din jud. Braşov, Galaţi; Ciulniţa din jud. Ialomiţa şi loc. Brazi şi Ploieşti din jud. Prahova beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. Prevedea a fost inclusă în Legea nr. 207/2020 prin modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 858 din 18 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 21 septembrie.
Lista a fost extinsă pentru a doua oară în această lună. Prima modificare a survenit ca urmare a publicării Legii nr. 201/2020 în Monitorul Oficial nr. 833 din 10 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 13 septembrie.
În lege au fost introduse mai multor localităţi în lista actuală fără a modifica condiţiile de până acum. Ca să poată fi fericiții câștigători ai prevederilor incluse în lege, persoanele în cauză trebuie să îndeplinească o anumită condiție. Anume să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.
Astfel, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută în lege.
Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu