O anumită categorie de români poate beneficia de noi vouchere de la stat, anunță ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Oficialul a precizat care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru a intra în posesia banilor.
Vouchere pentru victimele violenței în România
Se dau noi vouchere pentru români. Luni, Ministerul Justiţiei publică un nou ghid destinat persoanelor afectate de infracţiuni. Acest ghid oferă detalii esenţiale despre:
- drepturile victimei
- asistenţa juridică disponibilă
- compensaţiile financiare de care pot beneficia de la stat
- precum şi informaţii despre ordinele de protecţie.
Într-un videoclip postat pe Facebook, Alina Gorghiu a făcut o prezentare detaliată a conţinutului ghidului.
Gorghiu a subliniat importanţa citirii ghidului pentru victimele violenţei şi hărţuirii sexuale, recomandându-le să-şi aloce timp pentru a-l parcurge. Ea a explicat că acest ghid este destinat să ajute atât victimele individuale, cât şi pe cei care doresc să sprijine o colegă sau un coleg aflat într-o situaţie similară.
”Ia-ţi o clipă de răgaz şi citeşte ghidul pentru faptele de violenţă şi hărţuire sexuală. Aşa te ajuţi pe tine la nevoie, ajuţi o colegă sau un coleg şi orice altă victimă a violenţei şi a abuzurilor sexuale sau de orice altă natură. Ministerul Justiţiei a elaborat acest ghid într-o formă foarte simplă, într-o formă accesibilă vouă tuturor.
Acest ghid va fi publicat astăzi pe site-ul Ministerului Justiţiei şi vă arată unde, cum, când şi cui vă puteţi adresa, care este legislaţia şi ce drepturi aveţi.
Există legi, există pârghii, există instrumente care sprijină şi apără orice victimă din România. E nevoie însă de foarte mult curaj din partea oricui pentru a se adresa autorităţilor. Vă îndemn să nu rămânem indiferenţi. Toţi trebuie să ajutăm o victimă aflată în dificultate”, a subliniat Gorghiu.
Ministrul Justiţiei a afirmat că violenţa în societatea românească a crescut semnificativ.
Ea a explicat că, în contextul discuţiilor ample despre violenţă şi al curajului tot mai mare al victimelor de a raporta aceste fapte, este important să depăşim stigmatizarea asociată cu victimele.
Ministrul a subliniat că Ministerul Justiţiei a elaborat un ghid destinat să informeze şi să protejeze victimele. Ghidul urmează să fie disponibil pe site-ul Ministerului începând de luni şi va oferi informaţii esenţiale despre cum să faci o sesizare, unde să o depui şi care sunt drepturile, fiind astfel un instrument accesibil pentru orice persoană afectată.
Victimele vor primi ajutor financiar
Ministrul Justiţiei a menţionat că ajutoarele financiare pentru victime pot fi oferite din fondurile confiscate de la infractori, administrate de minister.
”Am oferit anul acesta, pentru şase victime, de la Ministerul Justiţiei, din banii luaţi de la infractori, aproape 80.000 de lei tocmai pentru a acoperi daunele materiale şi morale”, adăuga ministrul Justiţiei.
Alina Gorghiu a explicat că până acum doar o victimă a unei infracţiuni a solicitat utilizarea unei noi prevederi legale.
Aceasta prevede că victimele care necesită spitalizare, transport sau cazare de urgenţă pot cere în instanţă compensarea acestor cheltuieli prin intermediul unui voucher.
Ea a menţionat că pentru a beneficia de acest sprijin, victima trebuie să dovedească necesitatea urgentă a cheltuielilor respective, iar dosarul este analizat de un complet de judecată.
”Deşi e operaţional mecanismul legat de voucherele pentru victimele infracţiunilor, o singură victimă a apelat în instanţă la soluţionarea dosarului şi a obţinut 18.500 de lei. Trebuie să fii victima unei infracţiuni, să demonstrezi că ai nevoie urgentă de acele cheltuieli, un complet îţi analizează dosarul”, explica Gorghiu.
Ghidul poate fi citit aici.