Concedieri pe bandă rulantă! Mii de români au rămas fără loc de muncă
În doar câteva zile, peste 117.000 de contracte cu program redus au fost închise în România. Acest lucru se întâmplă deoarece Executivul a decis ca de la 1 august contractele de muncă part-time să fie supraimpozitate.
Măsura aceasta a mai fost aplicată în România în anul 2017, iar atunci promotorii acesteia erau fostul lider PSD Liviu Dragnea și Darius Vâlcov. La vremea aceea au fost pierdute 300.000 de contracte la nivel național, arată B1 TV.
Cifrele actuale arată clar scăderea contractelor de muncă cu program redus, încă din 25 iulie. Așadar, la data de 25 iulie erau înregistrate 1.102.964 de contracte de muncă part-time, la data de 31 iulie erau înregistrate 1.030.170 de contracte part-time, la data de 1 august erau înregistrate 1.018.804 de contracte part time, la data de 2 august erau înregistrate 994.958 de astfel de contracte, în timp de joi, 4 august, erau înregistrate 985.655 de contracte de muncă part-time.
„O să vină Guvernul și o să zică că s-a făcut o trecere la contractele cu normă întreagă. Da, de aproximativ 60.000 de contracte din cele 117.000. Dar noi vedem în cifrele de la Inspecția Muncii niște contracte care apar noi la normă întreagă, dar ele pot fi contracte noi de muncă. Nu înseamnă că în România, în ultimele 10 zile nu s-au mai făcut angajări”, se arată în emisiunea „Politica zilei”.
Angajații cei mai afectați de schimbările Executivului
În timp ce această măsură are efecte negative asupra angajaților români, unii din ei nu au deloc de suferit. De exemplu, 28 de mii de contracte de muncă part-time au fost transformate în contracte de muncă full-time.
Pe de altă parte, cei care aveau actele expirate sau aveau contractul de muncă part-time expirat au fost dați afară. În această categorie au fost înregistrate 16.500 de persoane.
Revizuirea Codului Fiscal îi afectează cel mai mult pe cei care lucrează la coafor, pe oamenii care se ocupă de curățenie, îngrijitorii, grădinarii și chiar unii IT-iști.
Această modificare a primit multe nemulțumiri din partea sectorului privat, deoarece atunci când trebuie să plătească contribuțiile unui angajat cu contract part-time, trebuie să plătească contribuțiile la nivelul salariului minim pe economie. Anterior acestei modificări, contribuțiile erau plătite doar pentru orele lucrate.
„În momentul în care Guvernul a făcut acele modificări de Cod fiscal, atât pe part-time-uri, cât și pe micro-întreprinderi, a luat aceste decizii în principal din cauza faptului că foarte multe dintre ele sunt contracte la gri, cum sunt ele numite.
Adică facem un contrăcţel acolo, la salariul minim și pe 2 ore, plătim contribuție la pensii și la sănătate, salariu minim 2 ore și în rest, banii la trai.
Ca de obicei, guvernele României trag cu tunul în vrăbii. Aceasta este o expresie care îmi place și care ajută pe mulți să înțeleagă sau ar trebui să înțeleagă.
Deci, în loc să găsească soluții pentru vrăbiile respective, au tras cu tunul. Adică au venit cu o modificare de Cod fiscal care produce pagube, distruge, dar obiectivele reale nu și le ating”, a spus Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).