Se dau până la 1.500 de lei de persoană! Cine sunt cei care pot lua banii

bani lei bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou proiect de ordonanță vine cu o serie de modificări importante la legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Modificările vin astfel să simplifice și flexibilizeze procedurile prin care aceste persoane pot beneficia de anumite gratuități. Despre ce este vorba mai exact?

Facilități pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care se dorește simplificarea procedurilor prin care persoanele cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de gratuitate la transportul cu autoturismul. Astfel, lucrurile se vor simplifica și procedurile vor deveni mai flexibile și mai facile, inclusiv prin introducerea tichetelor pe suport electronic.

În acest proiect Ministerul Muncii propune modificare Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, inclusiv a unor aspecte ce țin de acoperirea cheltuielilor legate de transportul cu autoturismul de care beneficiază persoanele cu dizabilități, transmite avocatnet.ro.

„Persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal sau însoțitorului fără a depăși suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat”, se arată în proiectul citat.

Persoanele vizate pot face acest lucru prin bonuri de carburant, pe suport hârtie; bonuri valorice, pe suport electronic; decontare.

După cum se poate observa, sumele rămân însă neschimbate: 1.500 de lei/ an – pentru persoanele cu handicap grav și de 750 de lei/ an – pentru persoanele cu handicap accentuat.

Se introduce un sistem național de management privind dizabilitatea

De asemenea, este prevăzută introducerea unui sistem național de management privind dizabilitatea. Acest sistem informatic va fi implementat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și este  dedicat „colectării, stocării și diseminării către autoritățile administrației publice centrale și locale, beneficiari individuali și parteneri instituționali a informațiilor referitoare la persoanele cu dizabilități, copii și adulți, încadrate în grad de handicap sau care solicită evaluarea în vederea încadrării în grad de handicap”.

Acest sistem va facilita accesul persoanelor cu handicap sau a celor care solicită încadrarea în grad și tip de handicap la informații privind situația dosarului depus și va permite controlul măsurilor implementate.

Utilizarea sistemului național de management privind dizabilitatea va deveni obligatorie pentru autoritățile administrației publice locale, potrivit proiectului, începând cu data de 1 mai 2023, mai scrie sursa citată.