Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță calendarul aferent apelului de proiecte pentru granturile de până la 100.000 de euro pentru digitalizarea IMM-urilor. MIPE informează că depunerea proiectelor se poate face în perioada 1 februarie 2023 - 30 martie 2023.
Proiectele pentru obținerea granturilor pentru digitalizarea IMM-urilor se vor depune în perioada 1 februarie – 30 martie 2023, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Apelul beneficiază de o alocare de 347,5 milioane euro
Instituţia a anunţat miercuri, într-un comunicat, calendarul aferent apelului de proiecte pentru granturile de până la 100.000 de euro pentru digitalizarea IMM-urilor, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Apelul de proiecte beneficiază de o alocare de 347,5 milioane euro. Ghidul va fi lansat în 15 decembrie 2022 iar evaluarea proiectelor se va realiza în perioada 1 aprilie 2023 – 31 mai 2023. Prima etapă de semnare a contractelor este prevăzută pentru 30 iunie 2023 iar cea de-a doua pentru data de 31 august 2023.
Potrivit MIPE, apelul este unul competitiv şi va sprijini următoarele tipuri de acţiuni: achiziţii de hardware TIC; achiziţii de echipamente pentru automatizări şi robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluţii digitale; dezvoltarea şi/sau adaptarea aplicaţiilor software/licenţelor, inclusiv soluţiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation; achiziţii de tehnologii blockchain; achiziţii de sisteme de inteligenţă artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality; achiziţionare website de prezentare; achiziţia de servicii de tip cloud şi IoT; instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC; consultanţă/analiză pentru identificarea soluţiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.
MIPE, sprijin decisiv pentru IMM-uri
O pondere de 99% dintre IMM-urile din România sunt capital românesc, iar din această perspectivă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene contribuie decisiv la ceea ce înseamnă instrumentele de finanţare în plină perioadă de criză pentru sprijinirea acestor afaceri, a declarat, marţi, ministrul de resort, Marcel Boloş, la o dezbatere de specialitate.
„99% din IMM-urile din România sunt capital românesc, iar din această perspectivă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene contribuie decisiv la ceea ce înseamnă instrumentele de finanţare în plină perioadă de criză pentru sprijinirea IMM-urilor.
Şi dacă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă avem un capitol dedicat în exclusivitate instrumentelor financiare şi un buget generos, de 1,2 miliarde de euro, pentru instrumentele financiare, în Politica de Coeziune am lucrat şi lucrăm în continuare cu granturile pentru capital de lucru, pe de o parte, şi pe de altă parte cu granturile pentru investiţii. Aici avem şi o componentă de cofinanţare.
Sunt bucuros că, în acest parteneriat al nostru, MIPE cu sistemul bancar, am găsit înţelegere şi deschidere şi lucrăm foarte bine în acest parteneriat cu o serie de instituţii bancare de seamă din sistemul bancar românesc, astfel încât toate aceste programe pe care le avem la finanţare să poată să fie duse la bun sfârşit”, a subliniat Boloş.
Ministrul Fondurilor Europene a punctat faptul că ar trebui creat un parteneriat cu fondurile private de investiţii, în vederea dezvoltării de investiţii.