De la începutul lui 2023, bacșișul este trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal și este impozitat cu 10%

Ionela Ion, care este ospătăriță spune că această regulă o avantajează foarte mult și îi aduce și mai mulți bani în buzunare.

,,Chiar este ok și ne avantajează foarte mult. De aproximativ o lună, undeva la 1.000 de lei plus, peste. Este super”, a spus aceasta, potrivit digi24.ro.

Un alt ospătar afirmă că este foarte bună această procedură. ,, Am intrat și noi în normalitate”, a precizat băiatul.

Suma pe care o scoate pe lună pe bacșiș este de 1.500 – 2.000 de lei, salariul aproape dublându-se.

Vicepreședinte HORA a făcut analiza a două din restaurantele pe care le are în grup.

Care sunt procentele veniturilor din bacșiș?

,,Noi credem că la nivel național veniturile din industrie vor crește cu 30%. Am luat două din restaurantele pe care eu le am în grupul meu. Într-unul dintre ele, pe primele trei luni ale anului, veniturile din bacșiș reprezintă 60% din salariile nete. La al doilea restaurant pe care l-am monitorizat, venitul din bacșiș depășesc cuantumul salariilor nete” a declarat Ion Biriș, vicepreședinte HORA.

Impozitarea bacșișului ar urma să aducă mai mulți bani și statului. Estimările sunt de 20 de milioane de euro pe acest an, asta dacă toți operatorii din industrie aplică legea.

Reprezentantul ANAF, Marian Morcoasa declară că sute de operatori au primit amenzi uriașe.

,,Sute de operatori verificați, zeci sancționați. Sunt amenzi de 4.000 de lei și confiscarea sumelor. Şi deşi legea a fost aşteptată 7 ani, patronii de restaurante spun că mai are nevoie de îmbunătăţiri”, a subliniat Marian Morcoasa,  reprezentant ANAF.

Managerul unui restaurant afirma la începutul acestui an că va trebui cu siguranță să crească salariile ospătarilor după această decizie.

„În această situație suntem convinși că va trebui să creștem salariile ospătarilor. Până acum ei oricum au salariul mai mic decât ceilalți din acest domeniu și completau cu acest tips. Problema este că și așa în ultimul timp clienții nu mai sunt atât de darnici în legătură cu acest tips, bacșiș.”, declara Horia Huluban.

Clienții sunt de părere că această schimbare nu este benefică

„Nu numai că încurajează șomajul doar că sincer cred că nu este benefic. Dacă stăm să ne gândim este ceva ce vrem să lăsăm drept mulțumire oamenilor”, spunea un client.

„Nu cred că este un lucru benefic nici pentru clienți dar nici pentru chelneri, pentru cei care lucrează”, a precizat un alt client.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş.