Companiile pot acorda beneficiile extrasalariale și sub forma unor tichete cadou pentru Paște. De cele mai multe ori, angajatorii aleg să le ofere sub forma tichetelor de masă sau cadouri în bani.
Angajații pot primi tichete cadou în valoarea de până la 300 de lei. Companiile pot însă acorda beneficiile extrasalariale și sub forma unui tichet cadou pentru Paște, cel mai des sub forma tichetelor de masă sau cadouri în bani.
Valoarea poate ajunge și până la 300 de lei și se poate echivala cu pachete-cadou, tichete de masă, sau banii propriu-zis. Dacă această sumă este depășită, angajatorul trebuie să plătească impozit pe sumele oferite.
Conform OUG 130, firmelor le este interzis să ofere tichete cadou persoanelor care nu sunt angajate. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi ajunge la 35.700 de lei. Tichetele acordate de Paşte 2023 reprezintă venituri neimpozabile și nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale în limita sumei de 300 de lei dacă este îndeplinită condiția de a fi prevăzute în contractul de muncă (colectiv sau individual) sau în regulamentul intern.
Dintr-un sondaj EY reiese că primele în bani, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale, sunt beneficiile pe care majoritatea angajatorilor (peste 85%) le oferă suplimentar salariaţilor.
Potrivit consultanților EY, din februarie 2023, angajatorii pot include în lista beneficiilor extrasalariale neimpozabile şi abonamente pentru practicarea sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană. Numai trei din zece angajatori consideră că modificările legislative nu au vreun impact în politica de compensaţii şi beneficii.
Tichetele de Paște ar putea fi acordate și în format virtual
Un proiect de lege depus în Parlament prevede că tichetele ar putea fi acordate şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic.
„Am depus astăzi (marţi – n.r.), împreună cu mai mulţi colegi, un proiect de lege care reglementează posibilitatea acordării biletelor de valoare şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic.
Tichetele de valoare reprezintă beneficii extrasalariale – tichete de masă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creşă şi tichete de vacanţă. Este important ca biletele de valoare să fie atractive şi pentru beneficiarii atraşi de tehnlogiile digitale, în special pentru tineri.
Cardul virtual poate fi folosit prin instalarea pe un dispozitiv mobil, aşa cum se întâmplă în prezent cu cardurile virtuale oferite de bănci. Vor putea fi utilizate mult mai uşor online, vor putea fi alimentate pentru diverse beneficii fără costuri şi mult mai uşor, nu va mai fi nevoie sa fie distribuite sau ridicate de fiecare dată de către beneficiari”, a declarat deputatul PNL Maria Gabriela Horga.
Despre programul „Sprijin pentru România”
OUG 63 din 9 mai 2022 prevede măsuri temporare pentru protecția socială a persoanelor deprivate financiar sau care riscă situații de sărăcie extremă. Programul „Sprijin pentru România” are scopul ca la fiecare două luni, persoanele vizate să primească tichete sociale în valoare de 250 de lei.
Programul este gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Până în prezent, s-au acordat cinci tranșe de vouchere de alimente, iar a șasea va fi oferită în perioada 10-13 aprilie, înaintea sărbătorilor pascale. Până la data de 31 martie 2023, Ministerul Munții, Agenția Națională pentru Plăți și Casa Națională de Pensii Publice au primit lista cu beneficiarii, pentru a reuși să transmită fondurile în două săptămâni.
Cine este eligibil?
Conform OUG nr. 63/2022, persoanele eligibile pentru acest program sunt:
„a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023”.
În afara acestora, textul legislativ prevede că familiile cu cel puțin doi copii, ale căror venituri lunare sunt sub pragul de 600 de lei de persoană, precum și familiile monoparentale în această situație și indivizii eligibili pentru ajutor social pot primi aceste vouchere de alimente.