Cătălin Păuna, senior economist la Banca Mondială, susține că una dintre problemele sistemul de pensii de stat este că numărul de contributori este mic și statul are venituri scăzute. De asemenea, expertul spune că nu este în regulă ca oameni cu același punctaj care ies la pensie în ani diferiți, să aibă pensii diferite.
Oameni identici care ies la pensie în ani diferiți primesc pensii diferite
Cătălin Păuna susține că deficitul mare de la bugetul de pensii este acoperit din bugetul de stat.
„Per total, cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB nu sunt ridicate pe standardele europene. Avem o proporție mică a între contributori și beneficiari. Cred că e 1,1 contributori la 1 beneficiar, care cred că e cea mai slabă din Uniunea Europeană. Deci aceste lucruri sunt dificil de corectat pe termen scurt pentru că trendurile pieței muncii au un termen foarte lung. Deci suntem blocați cu aceste ponderi de 1.1 la 1 pentru probabil 20 de ani.
Fondul de pensii are un deficit de circa 2% din PIB. Asta înseamnă că sunt luate resurse din bugetul de stat pentru a acoperi golul de la pensii. Reamintesc că avem venituri bugetare scăzute ca procent din PIB.
Oameni identici care ies la pensie în ani diferiți primesc pensii diferite. Ar trebui să fie un mecanism de corecție pe termen mediu. Ar trebui promovat un mecanism de ajustare transparent. Avem multe exemple în Europa care se raportează la divești indicatori, precum inflația, dinamica salariilor reale și așa mai departe. Poți veni cu ajustări automate de pensii care nu sunt influențați de decizii politice.”, a explicat Cătălin Păuna, senior economist la Banca Mondială, potrivit HotNews.
Pensiile vor crește în 2023
Ministrul Finanțelor a vorbit joi despre creșterea pensiilor în România, după anunțul făcut de ministrul Muncii privind propunerea PSD de majorare
.După anunțul făcut de ministrul Muncii privind creșterea pensiilor și salariilor de la 1 ianuarie 2023, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a avut la rândul său o reacție. Potrivit social-democratului, „există spațiu și există necesitate” privind creșterile anunțate, dar decizia finală se va lua în coaliția de guvernare.
„Nu am să mă pronunț asupra procentului, ceea ce pot să vă spun este că există spațiu și există necesitate. Decizia finală va fi luată în coaliție.
Nevoia de compensare a pierderii puterii de cumpărare, la mai multe categorii de cetățeni, posibilitățile financiare, prognozele pe care le avem pentru anul viitor și pe de altă parte celelalte priorități pe care statul trebuie să și le păstreze: implementarea PNRR, investiții, educație, sănătate, apărare.
Nu o să mă refer la procent, procentul va fi decis, dar nu va fi cel pe care îl spune legea cu privire la indexarea inflației din urmă cu un an”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.