Se dau pensii mai mari de la 1 ianuarie! Marcel Ciolacu a spus-o clar: E lege

taxa

SURSA FOTO: Dreamstime

Cresc pensiile în 2024! Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, pe data de 13 septembrie, că pensiile românilor se vor majora anul viitor.

Cresc pensiile în 2024

Cresc pensiile în 2024! Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, pe data de 13 septembrie, că pensiile românilor se vor majora anul viitor, întrucât există o lege în vigoare, ce trebuie respectată. Șeful Executivului a adăugat că își dorește ca pensiile să se majoreze diferențiat.

„Este o lege în vigoare pe care dvs o cunoașteți. Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni. Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut.

Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13.5%. Nu va încălca nimeni legile din România.

Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit. Nu trebuie să anunțe dl ministru. Sunt lucruri normale”, a declarat acesta.

Creșterea pensiilor ar avea un impact bugetar de circa 16 miliarde de lei

Marți, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus, referitor la acest subiect că au fost făcute calcule şi proiecţii bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde lei. Întrebat dacă procentul de indexare va fi de circa 14%, acesta a răspuns: „Da, dar aici este un calcul estimativ, în acest moment”.

Oficialul a adăugat că nu ar vrea „să sune ca angajamente pe care le facem, ci a calculelor pe care le avem acum pentru anul viitor”.

Potrivit lui Marcel Boloș, majorarea veniturilor lunare ale pensionarilor din România reprezintă una dintre răspunderile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Impactul bugetar pe care îl avem pentru reforma pensiilor generale și pentru jalonul pe care îl avem de îndeplinit în PNRR, care vizează rezolvarea inechităților, este de 16 miliarde de lei. Coaliția urmează să decidă procentul care urmează să se aplice la pensii și asistență socială. Acest angajament îl avem prin PNRR și impactul bugetar este în jur de 15-16 miliarde de lei.

Angajamentul pe care îl avem trebuie să îl respectăm. Decizia în ceea ce privește procentul de ajustare a inechităților și recalcularea pensiilor va fi dată în coaliția de guvernare. Inclusiv decizia aceasta de implementare a reformei pensiilor generale se suportă din acest spațiu”, a declarat acesta la România TV.

Guvernul pregătește noile măsuri fiscale

Guvernul României stabilește azi, 13 septembrie 2023, ce taxe și impozite vor crește curând.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat personal că noul pachet de măsuri fiscale va fi pus în dezbatere publică în această săptămână. El își va asuma răspunderea în Parlamentul României pentru pachetul de reformă fiscală.

În curând, vor fi eliminate facilitățile fiscale pentru salariații din IT, construcții și agricultură, inclusiv cei 200 de lei scutiți de plata impozitului din salariul minim pe economie. Vor fi tăiate voucherele pentru bugetarii cu salarii de peste 8.000 lei net.

Tichetele de masă ar putea fi plătite numerar, iar cetățenii români cu mașini scumpe sau case luxoase ar putea plăti mai mulți bani către stat.

În rândurile următoare, puteți citi măsurile fiscale pregătite de coaliția de guvernare:

  • transformarea tichetelor de masă în bani;
  • creșterea accizelor la alcool și tutun;
  • creșterea TVA (panouri fotovoltaice, cluburi, săli de sport și festivaluri);
  • eliminarea facilităților fiscale (IT, construcții, agricultură);
  • impozit pe profitul băncilor;
  • noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi;
  • taxa de 1% pentru multinaționale;
  • 0,3 % pentru clădiri rezidențiale (săgeată în sus) 500.000 euro;
  • 0,3% mașini (săgeată în sus) 75.000 euro;
  • vouchere de vacanță doar pentru bugetarii cu salarii de până în 8.000 lei;
  • eliminarea posturilor vacante;
  • comasarea sau regionalizarea unor instituții;
  • reducerea numărului de consilieri cu 50%;
  • reducerea numărului de secretari de stat cu 30%.

Mai multe puteți citi aici.