Se dau peste 3.000 de lei de persoană! Cine va primi banii imediat

Sursă: Dreamstime

Anunțul momentului în România. Se dau peste 3.000 de lei de persoană. Cine sunt beneficiarii și când vor putea fi încasate tichetele sociale? Există mai multe condiții pentru acordarea unui astfel de sprijin financiar.

Se dau 3.000 de lei de persoană. Sunt vizate mamele vulnerabile din punct de vedere social din Sectorul 6 al Capitalei, care au copii cu vârsta mai mică de 3 luni de zile.

Potrivit ultimelor informații, mamele aflate într-o astfel de situație pot primi 2.000 de lei, la care se mai adaugă alți 710 lei pentru angajarea unei bone. Totodată, mamele vulnerabile din Sectorul 6 al Capitalei mai primesc și vouchere pentru școală în valoare de 500 de lei.

Aceste vouchere se acordă o singură dată pentru un singur copil, iar sumele pot fi utilizate pentru achiziționarea de produse necesare pentru cei mici. În ceea ce privește condițiile impuse beneficiarilor, persoanele eligibile trebuie să locuiască în Sectorul 6 al Capitalei și să depună o cerere la DGASPC Sector 6 pentru a intra în posesia banilor.

Cine poate primi peste 3.000 de lei?

Conform informațiilor puse la dispoziție până acum, tichetul social este pe suport electronic, sub forma unui card și poate fi folosit doar în România. Totodată, există și alte reguli, precum cea conform căreia suma de 2.000 de lei trebuie să fie cheltuită în maxim 6 luni de când a fost virată.

De asemenea, suma nu poate fi folosită decât pentru achiziționarea de articole sanitare și medicale pentru mamă și bebeluș. Menționăm faptul că aceste sume de bani reprezintă venit neimpozabil și nu se iau în calcul la stabilirea venitului net lunar pe membru de familie.

Referitor la condiții, mamele care locuiesc în Sectorul 6 și care au copil în vârstă de până la 3 luni trebuie să se încadreze în una dintre categoriile de mai jos:

  • le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (ajutor social), acordat în baza legii 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
  • sunt beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, acordată în baza legii 277/2010, republicată;
  • se află temporar în situații critice de viață, respectiv sunt victime ale calamităților, ale violenței domestice, sunt persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin anchetă socială;
  • nu au acte de identitate;
  • sunt minore;
  • sunt mame cu dizabilități, atestate prin certificat de încadrare în grad de handicap, eliberat de Comisiile de specialitate;
  • sunt cetățeni străini sau apatrizi, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Documentele necesare pentru acordarea sprijinului financiar

În ceea ce privește documentele necesare pentru acordarea acestui tip de sprijin, femeile care se încadrează în categoria de mai sus trebuie să depună la DGASPC Sector 6 următoarele documente pentru a primi banii:

  • cerere simplă sau tipizat, adresată DGASPC Sector 6. Aceasta poate fi depusă în format fizic, la sediul instituției (Aleea Istru, nr 4 B) sau pe mail (la protectiacopilului@dgaspc6.com ori office@dgaspc6.com);
  • certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul;
  • actul de identitate al mamei sau declarație pe proprie răspundere privind identitatea sa;
  • documente privind situația socio-familială a mamei, după caz: certificat de încadrare în grad de handicap, ordin de protecție, adeverințe de la centre specializate care să ateste situația de violență, de refugiat, de persoană dependentă etc.;
  • declarație de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

În momentul în care dosarul a fost depus, urmează ca autoritățile să efectueze o anchetă socială la domiciliul mamei, urmând apoi să stabilească dacă tichetul social va fi acordat sau nu.

Ancheta nu durează foarte mult, însă recomandat este ca mamele aflate în situații dificile să nu amâne momentul, în condițiile în care copilul va crește și va depăși limita de vârstă de trei luni. „La data trimiterii listelor către instituția Prefectului, copilul nu trebuie să aibă vârsta mai mare de 3 luni”, se arată în lege.