Salarii de 4.000 de lei, dar nu vrea nimeni să lucreze. Românii pleacă în continuare în străinătate
Recent, Parlamentul a decis ca salariul minim al angajaților din agricultură să fie majorat. De asemenea, ei vor mai beneficia și de anumite facilități fiscale, precum cele din domeniul construcțiilor, însă fermierii spun că tot nu găsesc oameni pentru a munci pe câmp.
În acest moment, forța de muncă este extrem de importantă având în vedere că ne paște o criză alimentară, asta în timp ce doar 2% din populația activă care trăiește la țară are calitatea de salariat în agricultură.
Acest lucru se întâmplă indiferent de recoltă. De exemplu, proprietarul unei plantații de căpșuni din Dolj spune că la fiecare recoltă încearcă să găsească muncitori. Acest proprietar spune că este dispus să-i plătească pe oameni cu 3.000 de lei brut pe lună și ar avea și contract de muncă, însă subliniază că majoritatea preferă să lucreze cu ziua, pe 200 de lei.
”Vrem să plătim, vrem să angajăm oameni cu carte de muncă, dar nu găsim”, spune Iulică Dicu, fermier.
Situația este asemănătoare și la ferme
Dragoș Vasilovici, directorul unei ferme de vaci din județul Alba, spune că salariile pe care le oferă pot ajunge până la 4.000 de lei net lunar, plus bonuri de masă, însă tot nu găsește oameni. El spune că a fost nevoit să angajeze oameni din Asia.
”În momentul de față avem patru muncitori din Nepal și ne gândim să completăm echipa tot cu muncitori nepalezi”, spune directorul fermei.
Unul dintre angajații nepalezi a declarat că lucrează la sala de mult și că a venit la fermă de un an și o lună.
Românii preferă munca în străinătate
Parlamentul a majorat salariile pentru agricultori, însă românii preferă să plece în continuare peste hotare. Un bărbat care lucrează la o pepinieră din Germania spune că după 3 luni de muncă, el și soția sa s-au întors acasă cu 10.000 de euro.
”Acolo ajungi la 70-80 de euro pe zi. 1500 îi pui bine, bani de trimis acasă”, spune Gheorghe Ghera, agricultor.
Deputatul social-democrat Alfred Simonis spune că este necesar să se majoreze aceste salarii.
România nu se poate ridica la nivelul Europei de vest
Chiar și cu această majorare, România nu poate plăti muncitorii din agricultură cu aceleași sume pe care aceștia le-ar primi dacă al lucra în țările dezvoltate din vestul Europei.
Gheorghe Ghera a declarat că nu s-ar angaja în România pentru 3.000 de lei, având în vedere că în străinătate face această sumă în două săptămâni.
”Nu!. Omul dacă a fost dus pe dincolo, s-a învățat să ia mai mult. Pentru 3000 de lei…. acolo, 3000 de lei îi ia în 2 săptămâni!”, spune acesta.