Ministrul Educației vrea să majoreze salariile profesorilor
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi seară, că vor fi majorate salariile profesorilor din septembrie 2023, dacă noua lege a Educaţiei va fi adoptată.
„Este pentru prima oară când o lege sectorială are un articol care se referă la salarizare. E vorba de salarizarea profesorului debutant, care trebuie să fie făcută la nivelul salariului mediu pe economia naţională. Dacă nu înţelegem acest lucru, toate celelalte măsuri sunt degeaba pentru că educație fără profesori este imposibil de realizat.
Atunci când salariul cadrului didactic debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economia națională raportat la anul fiscal precedent încheiat, toate celelalte salarii în educație vor trebui să crească. Eu voi face tot ce pot și cei care susțin educația sunt convins că vor face tot ce pot să fie adoptată din această formă, cel puțin în punctele esențiale, precum salarizarea.
Impactul creșterilor salariale la nivelul impactului întregii legi este de 25%, doar 25%. El trebuie să intre în vigoare încă de anul viitor. Dacă intră din septembrie înseamnă că din 25% avem doar patru luni din cele 12 luni. Deci este un impact bugetar gradual pentru unele măsuri, este un impact bugetar care intră de la 1 ianuarie, așa cum am spus”, a explicat joi Sorin Cîmpeanu, în cadrul emisiunii TV „În fața națiunii” de pe Antena 3.
Amintim că, zilele trecute, Sorin Cîmpeanu a prezentat proiectele de lege din Educație, care au fost deja supuse dezbaterii publice.
Salariul mediu din învățământ va ajunge la 9.500 de lei
Potrivit spuselor sale, proiectul de lege prevede o creștere a salariului mediu din învățământ de la 6.500 de lei până la 9.500 de lei. Menționăm că este pentru prima oară când într-o lege a educației apare o reglementare care definește salariul profesorului debutant ca fiind salariul mediu în economie.
„Este o creștere de 43%. Aceste legi au un impact bugetar de 90% față de ce există în prezent, iar salariile vor reprezenta 15% din bugetul educației pe partea de cheltuili”, a spus ministrul Educației.
„Astăzi, 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final al Proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile din Proiectul România Educată. Avem două proiecte: unul pentru învăţământul preuniversitar şi altul pentru învăţământul superior. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei cu resurse proprii prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate. (…)
Ministerul Educaţiei este cel care asumă aceste două proiecte de lege, care începând cu ziua de mâine vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până la data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteptăm opinii din partea tuturor celor interesaţi în bunul mers al educaţiei.
Proiectul România Educată beneficiază deja de o asumare guvernamentală explicită şi beneficiază de o asumare parlamentară prin includerea în PNRR a capitolului România Educată cu o pondere a finanţării de peste 12% din total PNRR”, a precizat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă.
„Începând cu data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate în Guvern în forma îmbunătăţită, ele vor fi transmise Parlamentului care îşi va începe parcursul normal pentru orice adoptare a oricărei legi. (…) Am beneficiat de consultare cu Comisia Europeană şi OECD. Am demarat procedurile în vederea aderării României la OECD, iar cele 5 principii de bază în domeniul educaţiei ale OECD se regăsesc în România Educată în aceste legi”, a adăugat ministrul Educației.