Salarii mai mari în România, chiar de la 1 octombrie
Această categorie de angajaţi se va bucura de o creştere a salariului minim până la 4.500 de lei. Este vorba despre cei care lucrează în construcţii.
Salarii majorate pentru angajaţii din construcţii! Aşadar, aceştia vor primi 500 de lei în plus la salariul minim de la 1 octombrie. Acesta va urca aşadar de la 4.000 la 4.500 de lei. Atenţie, este vorba despre salariul minim brut.
Tot de la 1 octombrie, guvernaţii au decis majorarea salariului minim brut la nivel naţional până la 3.300 de lei. Creşterea în acest caz este de 300 de lei.
Totuşi, nu sunt doar veşti bune. S-a decis şi eliminarea neimpozitării celor 200 de lei din salariu minim.
Câţi bani le vor intra în plus, de fapt, oamenilor în buzunar?
Dacă ne uităm la creşterea salariului minim pentru toţi angajaţii, acestora nu le vor intra prea mulţi bani în buzunar. Din creşterea de 300 de lei brut, doar 93 de lei vor ajunge la oameni. Restul de 207 de lei vor ajunge la stat, sub formă de taxe.
Se vorbeşte şi despre o majorare a salariului minim începând cu 1 ianuarie. Atunci, salariul minim brut la nivel naţional ar putea ajunge la 3.750 de lei. Vorbim aşadar despre un salariu minim net de anul viitor de 2.231 de lei.
Ar fi o creştere mult mai consistentă, de 333 de lei pentru angajaţi. Şi statul va încasa mai mult din taxarea salariilor, respectiv 417 lei.
Pachet consistent de măsuri fiscale, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea
Guvernul pregăteşte însă şi alte măsuri fiscale, pentru a acoperi gaura de la buget. Vor creşte anumite taxe şi impozite, accize sau cote de TVA.
Se vor impozita cu cel puţin 0,3% maşinile de peste 75.000 de euro şi clădirile rezidențiale de lux de peste 500.000 de euro.
Se vor majora următoare cote de TVA:
- TVA majorat la 19% (de la 9% în prezent) pentru alimentele cu concentrație mare de zahăr
- TVA de la 5% la 9% pentru târguri, panouri fotovoltaice, locuințe de până în 120.000 de euro
- TVA de la 5% la 19% pe energie termică
- TVA de la 5% la 19% pentru transportul în scop turistic sau agrement
- TVA de la 5% la 19% pentru festivaluri, cluburi, activități sportive
- TVA de la 5% la 9% pentru produselor montane, bio, tradiționale
Se va impune 21% impozit pe câștigurile din jocuri de noroc/premii de tip jackpot. Angajaţii din construcţii/agricultură/industria alimentară vor plăti 10% contribuţii la sănătate, iar angajaţii din IT vor plăti 10% impozit pe venit.
Va creşte şi impozitul pe moşteniri, de la 1-3% până la 3-5%. Este doar o parte din pachetul de măsuri anunţat de guvernanţi.