Salariu de aproape 7.000 de lei, însă nu sunt oameni pentru această meserie. Toți au plecat în străinătate

În România, tractoriștii pot câștiga 6.000 – 7.000 de euro pe lună, la cele mai cunoscute ferme din țară, însă oamenii nu se înghesuie deloc. Dimpotrivă, ei preferă să plece peste hotare, acolo unde un astfel de loc de muncă se plătește cu peste 2.000 de euro pe lună, scrie adevărul.ro, care adaugă că România se confruntă cu o criză de tractoriști.

În ultima perioadă, meseria de tractorist a evoluat foarte mult, la fel și utilajele folsite. Cei care operează acum aceste utilaje trebuie să aibă cunoștințe tehnice, având în vedere că bordul unui utilaj agricol are ecrane tactile, multe butoane și un joystick. Sursa anterior citată spune că un astfel de tractor costă între 200.000 și 400.000 de euro.

Vali Jecu, unul dintre cei mai mari producători de usturoi din România, a prezentat un astfel de tractor și spune că cei care lucrează în acest domeniu au nevoie de cunoștințe în IT, având în vedere că lucrul cu acest utilaj agricol se face acum numai din partea electronică.

”La acest moment, un operator de utilaj, pentru că e mai potrivit aşa, decât tractorist, poate veni la costum, la cravată. Lucrul cu tractorul nu se face decât din partea electronică. Deci, îţi trebuie şi ceva cunoştinţe de IT, pentru că totul este din touchscreen, din butoane, ghidare prin satelit”, explică Valentin Jecu, fermier din comuna buzoiană Râmnicelu.

Fermierul mai povestește că execută lucrările agricole cu tractoare şi combine moderne, care l-au costat peste un milion de euro, însă spune că nu găsește tractorişti pregătiţi pentru astfel de modele, motiv pentru care este nevoit să urce chiar el în cabina unuia dintre cele trei tractoare.

Un tractorist câștigă peste 2.000 de euro în străinătate

Fermierul din Buzău spune că este ajutat de Adrian, un tânăr tractorist în vârstă de 26 de ani, care s-a întors recent din Franța. El povestește că acolo primea un salariu de peste 2.000 de euro, însă s-a întors în țară după ce i s-a oferit un loc de muncă plătit cu peste 6.000 de lei.

”Acum se lucrează cu GPS, electronic, totul e cu autoghidare, pur şi simplu asişti şi urmăreşti tractorul. Mulţi fug de această meserie pentru că nu au încercat şi noutatea. Nu mai suntem în 2000, plini de praf. Totul a avansat, ai aer condiţionat în tractor”, spune Adrian Dochia.

Fermierii se plâng de lipsa tractoriștilor

Georgian Calotă, un fermier din Balta Albă, spune că este greu să ții pasul cu salariile de peste hotare, motiv pentru care din ce în ce mai mulți tineri pleacă, iar în țară rămân doar cei din generațiile vechi, care nu au ținut pasul cu tehnologia.

”E greu să ţii pasul cu cei de afară, unde plătesc chiar şi 3.000-4.000 de euro în agricultură. Noi nu ne permitem, pentru că asta e situaţia în România. Am oameni de zece ani, dar e foarte greu să ţinem pasul cu salarizarea. Un om bine pregătit trebuie plătit foarte bine, dacă vrei să-l ţii aproape”, declară Georgian Calotă pentru sursa anterior citată.