Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, 13 mai, legea potrivit căreia salariul de bază minim brut în domeniul agricol nu poate fi mai mic de 3.000 lei lunar.

Ce prevede noua lege semnată de Iohannis?

Legea promulgată de Klaus Iohannis vizează modificarea şi completarea unor acte normative, stipulează şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară.

„Prin derogare de la prevederile art. 164 (…) din Codul muncii, până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, se arată în actul normativ.

Perioadele lucrate în agricultură constituie stagiu de cotizare pentru indemnizaţia de şomaj

De asemenea, potrivit legii, perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

„Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale”, mai prevede actul

Ce măsuri pregătește Guvernul pentru fermieri?

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit joi de introducerea unei alte măsuri care vizează încurajarea procesării în România a materiei prime. Mai exact, Nicolae Ciucă susține că este vorba despre o schemă de ajutor de stat care urmează să fie aprobată de Guvern.

Conform acesteia, fermierii vor avea la dispoziţie 200 de milioane de euro, soluţie legislativă ce va contribui la asigurarea necesarului pieţei interne şi la reducerea presiunii asupra stocurilor şi preţurilor la alimente.

Premierul a mai subliniat faptul că toate măsurile destinate agriculturii şi industriei alimentare sunt incluse în pachetul “Sprijin pentru România” și au fost stabilite în urma consultărilor cu fermierii, patronatele şi sindicatele din agricultură.