Programul Rabla, mult mai eficient! A fost redusă birocrația. Cum poți beneficia acum de finanțare
În cursul zilei de marți, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a venit cu informații despre programul Rabla, subliniind că în momentul de față funcționează un sistem informatic prin care a fost redusă birocrația.
În cadrul știrilor B1 TV, ministrul a precizat că ”persoanele fizice nu au altceva de făcut decât să meargă la dealerul auto și să predea acele mașini vechi, acele rable, pentru care primesc finanțare”.
„În momentul de față, funcționează un sistem informatic în care se înregistrează dealerii de autoturisme. Cred că birocrația, prin acest sistem, a fost redusă substanțial. Provocarea cea mai mare în momentul de față pentru AFM este derularea procedurilor de plată către dealerii auto, și aici au fost făcute săptămânile trecute câteva modificări substanțiale în interiorul instituției pentru a grăbi plățile, dar din punctul de vedere al derulării programului am redus birocrația față de 2021 prin sistemul informatic în care se înregistrează și dealerii, se înregistrează și persoanele juridice beneficiare de susținere financiară. Persoanele fizice nu au altceva de făcut decât să meargă la dealerul auto și să predea acele mașini vechi, acele rable, pentru care primesc finanțare”, a explicat ministrul Mediului.
Bugetul s-a epuizat deja
Administraţia Fondului pentru Mediu a prezentat, marţi, statistici legate de programele Rabla, la o săptămână de la lansarea acestora. Potrivit datelor prezentate, întreg bugetul disponibil pentru etapa I a programului Rabla Plus pentru persoane juridice a fost deja solicitat.
Întreg bugetul disponibil pentru etapa I a programului Rabla Plus pentru persoane juridice a fost deja solicitat, reiese din datele prezentate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), la o săptămână de la lansarea programelor.
La persoane fizice, disponibilitatea este de aproximativ jumătate din bugetele Rabla Clasic şi Rabla Plus.
Administraţia Fondului pentru Mediu a prezentat, marţi, statistici legate de programele Rabla, la o săptămână de la lansarea acestora. Astfel, la programul Rabla Clasic pentru persoane fizice, care are un buget total de 100 de milioane de lei, s-au primit solicitări pentru 48,22 milioane (48,22%), iar disponibilul este de 51,78 milioane (51,78%).
La programul Rabla Plus pentru persoane fizice, bugetul total este de 110 de milioane de lei, din care s-au solicitat 59,22 milioane (53,84%) şi mai sunt disponibile 50,78 milioane (46,16%).
La programul Rabla Clasic pentru persoane juridice, bugetul total este de 17,5 milioane de lei. Solicitări s-au primit pentru 7 milioane (40%) şi sunt încă disponibile 10,5 milioane (60%).
În ceea ce priveşte programul Rabla Plus pentru persoane juridice, s-au primit solicitări pentru tot bugetul, în valoare de 26,5 milioane de lei.
Ministerul Mediului a anunţat că programele Rabla Clasic şi Rabla Plus – ediţia 2022 au început în 8 februarie, la ora 10.00, cu cel mai mare buget din istorie: 1,24 miliarde lei.