Președintele Senatului, Anca Dragu, a vorbit despre subiectul sporurilor din cadrul instituției. Aceasta susține că nu există „sporuri incorecte”, deoarece sunt acordate doar patru sporuri.
Românii care primesc bani în plus pe lângă salariu! Anca Dragu a explicat în cadrul unei declarații transmise vineri, 12 februarie, că sunt acordate 4 sporuri: de muncă, de antenă, de noapte și de doctorat.
„Cred că fiecare în ziua de astăzi ne desfăşurăm activitatea în apropierea unor antene şi avem un telefon mobil”, a declarat aceasta la Digi 24.
Românii care primesc bani în plus pe lângă salariu
De asemenea, președintele Senatului a subliniat că nu este adepta sporurilor.
„La Senat nu am găsit sporuri incorecte. De fapt, sunt doar vreo 4 sporuri – de condiţii de muncă, de antenă, sporul de noapte, sporul de doctorat. În total am numărat ca 8-9% din totalul anvelopei salariale reprezintă sporuri, este un procent foarte decent”, a adăugat Anca Dragu.
Trebuie menționat că sporul de antenă este primit de toţi cei 700 de salariaţi de la Senat. În acest context, Dragu a fost întrebată dacă este de părere că sporul respectiv este unul corect.
„Cred că fiecare în ziua de astăzi ne desfăşurăm activitatea în apropierea unor antene şi avem un telefon mobil. Personal nu sunt adepta sporurilor, salariul trebuie să reflecte gradul de încărcare a muncii şi condiţiile dificile”, a răspuns aceasta.
Anca Dragu a precizat și că „vreo 17 persoane au spor de doctorat”, susținând că „este un spor destul de bizar”.
O analiză a legilor prin care sunt acordate sporurile
În ultimul rând, președintele Senatului a explicat că trebuie „luată o decizie” după ce sunt analizate legile prin care sunt acordate sporurile.
„Cred că putem să ne auzim într-o lună de zile să vedem care este situaţia sporurilor şi ce trebuie făcut acolo”, a conchis Dragu.
Violeta Alexandru a recunoscut
Fostul ministru al Muncii și-a justificat încă o dată demersul legat de inventarierea sporurilor din aparatul de stat. Alexandru susține că nu o supără reacțiile, chiar în contradictoriu, primite, dar arată că ar prefera ca acestea să fie lipsite de jigniri.
„Visul meu nu este ca în administrație să fie salarii cât mai mici. Nu sunt populistă. Salarii mici înseamnă o calitate slabă a serviciilor.
Salariile trebuie să reflecte competența și capacitatea de atingere a obiectivelor. Dacă problema este nivelul salarial în anumite domenii, asta să discutăm. Sunt parte a echipei liberale.
La noi performanța unui om, seriozitatea lui trebuie să fie recunoscute. Se va lucra mai eficient în administrație cu această abordare. Da, se poate face performanță și în administrație.
Da, îmi doresc sporuri corelate cu stabilirea unor indicatori de performanță. Până la performanță individuală. Ai îndeplinit, până la un anumit moment stabilit, până la finalul anului, de exemplu, indicatorii clar stabiliți la începutul anului (în cadrul cărora neapărat să se țină cont și de opinia beneficiarilor serviciilor căci altfel se evaluează colegii între ei) și chiar i-ai depășit – primești spor.
Ești performant! Nu ești performant, nu primești! Te evaluăm și dacă ai potențial, investim în tine, analizăm ce anume trebuie îmbunătățit. Nu ești performant și, de la an la an ești mai slab, atunci va fi o altă abordare.
Nimănui nu i se interzice dreptul de a munci. Eu încurajez munca. Dar știu sigur că administrația trebuie să mergă în direcția performanței. Din respect pentru toți cei care, prin taxele și impozitele rezultate din munca lor, asigură resurse la buget”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.