Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va demara în curând un program de ajutor pentru mai multe sectoare din România. Trebuie îndeplinite mai multe condiții pentru a beneficia de acești bani.
Așadar, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va demara în perioada următoare plata subvenției de 100 euro/hectar. Trebuie îndeplinite următoarele condiții.
MADR va demara plata subvenției de 100 euro/hectar
Este vorba despre ajutorul pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin și avicol pentru capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare deținută de fiecare beneficiar.
Ministrul Florin Barbu a stabilit cu echipa de conducere a MADR și cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că ținta pentru a demara aceste plăți este data de 15 mai.
Fermierii vor primi în curând acest ajutor
El a subliniat că fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc si pasăre.
De asemenea, fermierii vor primi acești bani chiar dacă plafonul estimat inițial pentru plata despăgubirilor va fi depășit.
„Așa cum am promis, fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc si pasăre. Fermierii vor primi acești bani chiar dacă plafonul estimat inițial pentru plata despăgubirilor va fi depășit. În acest sens avem în vedere o suplimentare a bugetului, pentru a asigura cuantumul de 100 de euro tuturor beneficiarilor eligibili”, a declarat Florin Barbu.
Centrele județene ale Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură vor efectua plățile către toți beneficiarii eligibili.
Plățile vor fi efectuate imediat după aprobarea suplimentării bugetului necesar, conform unui comunicat publicat de MADR.
UE a luat o măsură care vine în ajutorul agricultorilor
În altă ordine de idei, UE a luat o măsură care vine în ajutorul agricultorilor. Comisia Europeană a anunțat joi, 2 mai, prelungirea cu șase luni a unui cadru temporar. Acesta permite statelor din UE să acorde mai ușor ajutoare publice întreprinderilor agricole afectate de impactul războiului din Ucraina. Cadrul temporar a fost extins până la sfârșitul lui 2024.
Mecanismul a fost adoptat în martie 2022 în urma invaziei Rusiei împotriva Ucrainei. Războiul a generat creșterea semnificativă a costurilor la energie și îngrășăminte.
Având în vedere că cele două țări implicate în conflict erau importante producătoare de aceste bunuri, adoptarea acestui mecanism a devenit necesară.
Acest „cadru temporar de criză” a permis statelor membre să acorde, până la sfârșitul lui iunie 2024, sume de până la 280.000 de euro. Acestea sunt date în ajutoare publice pentru întreprinderile agricole afectate de criză.