Comisia Europeană își dorește ca toți părinții care lucrează în străinătate să beneficieze de alocație pentru copii lor, suma fiind la nivelul celei din țările în care lucrează.

Potrivit stirileprotv.ro, în unele țări, precum Germania s-a acceptat deja plata diferenței. Pe de altă parte, Austria a refuzat și oferă alocație europeană doar celor care s-au mutat cu părinții. În ceea ce privește situația din România, dacă măsura ar intra în vigoare, aproximativ 75.000 de copii ar putea primi alocații europene.

”Dacă sunt ambii părinți în Germania, iar copilul este în România la studii, atunci sunt două opțiuni, ori părinții închid alocația în România și o iau pe cea din Germania, pe toată sau trebuie luată o adeverință de la Casa de Pensii din România și cei din Germania îi vor da diferența, deci se scade suma din România și atunci părinții vor primi diferența în Germania”, a declarat o mamă, pentru sursa citată.

Cine poate primi alocație europeană

Spre deosebire de alte țări europene, Austria vede alocația ca un drept al părinților și nu al copilului. În acest context, familiile străine care lucrează pe teritoriul lor, dar care nu și-au luat și copiii, primesc alocații la nivelul celor din țările din care provin.

Un avocat a vrombit despre aceste aspecte. ”Dacă copiii nu locuiesc în Austria, se află în altă țară, oriunde în Uniunea Europeană, părinții primesc o alocație indexata. De exemplu, pentru Romania, alocația este indexata cu 49%. Încasează o alocație care este la jumătate față de copiii care locuiesc în Austria”, potrivit avocatului Milorad Erdelean.

De menționat este faptul că, până în prezent există foarte mulți părinți care lucrează în afara granițelor și nu știu că pot solicita o alocație europeană pentru copii, care ar putea fi de două sau trei ori mai mare decât cea din România.

Mai exact, având în vedere faptul că cei mai mulți copii români au părinții plecați în Germania, Belgia, Austria și Italia, în aceste țări, alocația pentru cei mici este cel puțin dublă față de cea pe care o oferă statul român.

Astfel, în Germania, copiii încasează o alocație de 204 euro pe lună, iar în Belgia, suma poate ajunge chiar și la aproape 300 de euro lunar.

Pe lângă alocația europeană, Comisia Europeană mai dorește să schimbe și regulile pentru șomaj, astfel încât cei care își pierd slujba să poată cere ajutorul de șomaj în țările în care au lucrat.