Se dau bani de la stat începând cu 1 noiembrie. Este vorba despre ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2022-2023. Conform legii consumatorului vulnerabil, ajutoarele de încălzire se acordă în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, iar persoanele interesate trebuie să depună cererile până la data de 15 octombrie.
În ceea ce privește sumele care pot fi încasate, conform legii, ajutorul de încălzire este acordat în funcție de venitul mediu lunar. Vor primi bani cei care au venituri de 1.386 de lei/ persoană, dar și familiile care au venituri de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.
Referitor la modalitatea de calcul, în funcție de venitul încasat, suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat, în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situația în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei.
Cine beneficiază de o compensare de 90% a facturilor?
De cealaltă pate, compensarea poate fi suportată în proporție de 90%, în situația în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei și 320 lei.
Există de asemenea și o compensare de 80%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei și 440 lei, dar și de 70%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei și 560 lei.
O compensare de 60% se acordă în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei și 680 lei, iar în proporție de 50%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei și 920 lei.
Compensări de 20% pentru acești români
Compensări de 40% se acordă în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei și 1.040 lei, în timp ce compensările de 30% se dau în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1.040,1 lei și 1.160 lei;
Mai există și compensări de 20% în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1.160,1 lei și 1.280 lei, dar și în proporție de 10%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1.280,1 lei și 1.386 lei sau în situația în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1.280,1 lei și 2.053 lei.
În ceea ce privește sumele pe care le pot încasa beneficiarii, valoare de referință în funcție de sistemul de încălzire nu poate să fie mai mică de 50 lei/lună, pentru gaze naturale; 500 lei/lună, pentru energie electrică; 320 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri, arată legea consumatorului vulnerabil.
Supliment pentru energie în cazul acestor consumatori
Alte aspecte importante care trebuie știute de consumatorii vulnerabili sunt faptul că aceștia vor putea beneficia lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie, acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:
– 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică; 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
– 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
– 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.
În cazul în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică atunci, conform legii, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.
Referitor la modul în care se stabilește dreptul la ajutor pentru încălzirea locuinței, acesta se face începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective sau începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective, mai spune lega.