FGA (Fondul de Garantare a Asiguraților) a început plățile către șoferii români care aveau asigurare RCA de la Euroins. Până în prezent, au fost deja aprobate peste o mie de cereri, iar primele plăți însumează mai mult de 500.000 de lei.
FGA a anunțat că vor fi făcute plățile pentru cele o mie de cereri analizate până în prezent.
Instituția precizează că achitarea creanțelor de asigurări va continua, însă aceasta procedură poate fi de durată având în vedere dimensiunea companiei Euroins și a bazelor de date deținute de aceasta.
Baza de date care, conform legislației, a fost preluată de la asiguratorul de Fondul de Garantare.
Se anunțase de miercuri
Până în prezent instituția a recepționat peste 70.000 de cereri de plată pentru Euroins.
FGA a autorizat peste 1.000 de cereri, în valoare de peste 658.000 de lei și, miercuri, anunțaze deja începerea plăților
”Conform prevederilor legale, astăzi, 17 Mai 2023, se împlineşte termenul legal de 60 de zile, de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei de ridicare a autorizaţiei de funcţionare, în cazul Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA. Prin urmare, FGA poate proceda la plata creanţelor de asigurări cuvenite creditorilor de asigurări ai acestui asigurător”, a transmis Fondul de Garantare a Asiguraţilor într-un comunicat de presă.
Au fost aprobate 1.004 cereri de plată
Potrivit sursei citate, instituţia a aprobat o primă tranşă de 1.004 cereri de plată – Restituiri primă – pentru creditorii de asigurări ai Euroins SA, urmând ca plăţile efective să fie efectuate în cursul zilei de joi, 18 mai 2023.
”Achitarea creanţelor de asigurări va continua pe măsură ce FGA va analiza şi aviza la plată cererile creditorilor de asigurări ai Euroins SA, înregistrate la Fond, în paralel cu activitatea de avizare/plată a cererilor de plată înregistrate pentru alţi asigurători în faliment”, se mai arată în comunicat.
FGA a procedat, conform legislaţiei, la preluarea evidenţelor complete ale dosarelor de daună precum şi a evidenţelor tehnico-operative şi contabile de la asigurător, pentru a putea analiza cererile de plată înregistrate la Fond, a transmis instituția.
”Procesul a fost unul de îndelungat, având în vedere dimensiunea companiei şi a bazelor de date deţinute de aceasta”, se mai arată în comunicat, adăugând că statusul cererilor de plată poate fi urmărit de site-ul FGA.