Florin Cîțu, ministrul de Finanței în actualul Guvern, a făcut precizări importante, joi seara, cu privire la sumele necesare alocate prin rectificarea bugetară.
„Aceste sume au fost alocate prin rectificarea bugetară pentru că nu existau în buget, deşi programele existau şi au fost ignorate de guvernul precedent. A trebuit să suplimentăm partea de cheltuieli pentru că altfel companiile din sectorul privat, cetăţenii, pensionarii nu şi-ar fi primit banii pe care îi meritau. (…) Această practică de a ascunde sub preş gunoiul, de a arunca facturile în viitor, se opreşte în acest moment”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Cea mai mare sumă alocată
Asistența socială a primit cea mai mare sumă, respectiv două miliarde de lei. Până la finalul acestui an, Cîțu dorește să dea bani tuturor celor care beneficiază de asistență socială dar nu au primit până acum banii respectivi.
„Iarăşi bani care nu erau în buget: pensii, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii persoane cu handicap sau pentru persoane aflate în concediu pentru creşterea copilului. Aceşti bani nu au fost incluşi în buget şi aceşti oameni nu şi-ar fi primit banii. (…) La pensii a fost suplimentat iniţial cu suma de 585,9 milioane de lei pentru asigurarea plăţii integrale a drepturilor de pensii pe luna decembrie, dar în şedinţa de Guvern de azi am suplimentat cu încă 40 milioane de lei pentru că s-a făcut o recalculare pentru 5.685 de persoane până în data de 26 noiembrie. Acestea vor intra în plată de la 1 decembrie”, a adăugat Cîţu.
Concediile medicale și indemnizațiile
Pentru plata concediilor medicale și a indemnizațiilor sociale suma a fost suplimentată cu 1.2 miliarde de lei.
„Am suplimentat plăţile pentru decontarea concediilor medicale şi indemnizaţiilor de asigurări sociale cu 1,2 miliarde de lei. În ultimele 4 luni de zile nu au mai fost bugetate, nu au fost bani în buget pentru plata acestor concedii medicale”, a precizat şeful de la Finanţe.
Toate companiile vor primi înapoi TVA-ul până la finalul anului
Florin Cîțu a menționat că acele companii care au fost verificate și au primit raport favorabil pentru returnarea TVA-ului vor primi acești bani până la finele acestui an.
„Nu este normal ca sectorul privat să susţină iresponsabilitatea guvernului precedent. Sunt aici companii care dacă nu ar fi primit aceşti bani, unele chiar ar fi intrat în faliment”, a subliniat Florin Cîţu.
Medicii și profesorii universitari își vor primi banii
Cîțu arată că bugetul nu avea fonduri necesare pentru plata majorării salariale pentru persoanele din unitățile sanitare astfel că acesta a fost suplimentat cu 813 milioane de lei. În plus s-au alocat bani în plus și pentru medicamente (766 milioane lei).
Același lucru este valabil și pentru profesorii universitari. S-a alocat o sumă de 460 milioane de lei pentru achitarea diferențelor salariale prevăzute de Legea 85/2016, reprezentând plăți restante pentru 2018 și 2019.
Agricultura primește și ea bani
Pentru renumitul program ”Tomata” s-a alocat suma de 70 milioane de lei.
„O surpriză neplăcută: un program la care fostul guvern tot făcea referire, programul „Tomata” , nu avea banii incluşi în buget şi a trebuit să includem 70 de milioane de lei pentru acest program ca să fie făcute decontările”, a mai spus Cîţu.
Autoritatea Naţională pentru restituirea Proprietăţilor are o nouă sumă alocată
Pentru plata sumelor de titluri emise de Autoritatea Națională pentru restitutirea Proprietăților s-a alocat o sumă de 279 milioane de lei.
„A trebuit să facem această rectificare până în ultimul moment să ne asigurăm că nimeni dintre cei care ar fi trebuit să primească bani din partea statului nu va avea de suferit în această perioadă. S-a ajuns (cu deficitul bugetar, n.r.) de la 4,3 la 4,4% pentru că s-au mai alocat plăţi suplimentare, care au apărut în ultimele două zile, şi s-au dus înspre Ministerul Sănătăţii (a fost suplimentat bugetul cu 400 milioane de lei pentru concedii medicale şi 200 milioane de lei pentru medicamente) şi la Educaţie (460 milioane de lei pentru plata diferenţelor salariale”, a mai spus ministrul Finanţelor.