Procedura de restituire a banilor pentru cei care au primit amenzi în urma necompletării formularului PLF a fost stabilită, recent, prin ordin de ministru. Așadar, până pe 14 noiembrie 2022, cetățenii români vizați pot solicita o cerere de restituire a banilor.
În vara acestui an s-a hotărât prin lege ca amenzile aplicate pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF), care a fost o condiție obligatorie pentru persoanele care intrau în România, să fie anulate, iar banii plătiți să fie restituiți.
Astfel, procedura de restituire a banilor fost stabilită, recent, prin ordin de ministru, iar cererile în acest sens au putut fi depuse începând cu luna august. Autoritățile au anunțat că termenul-limită pentru depunerea cererilor este data de 14 noiembrie 2022.
A fost stabilită procedura cu privire la recuperarea amenzilor
Legea 257/2022 a stabilit că amenzile pentru necompletarea formularului PLF se anulează și se scad din evidențele organelor de executare, iar sumele plătite pentru acestea pot fi recuperate de către cei sancționați.
În luna august, prin Ordinul emis de Ministerul Dezvoltării 1.620/2022, autoritățile au stabilit procedura cu privire la recuperarea amenzilor plătite în legătură cu formularul PLF. Conform legii, amenzile se pot recupera la cerere, doar cele care au fost efectuate până la intrarea în vigoare a Legii 257/2022, adică până în data de 30 iulie 2022.
Ce trebuie să conțină cererea de restituire a banilor?
Pentru a recupera banii, cei interesați trebuie să transmită organului fiscal local (direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, conform ministerului), până pe 14 noiembrie 2022, o cerere de restituire. Cererea se poate depune direct în format tipărit sau poate fi transmisă electronic sau prin Spațiul Privat Virtual. În consecință, restituirea banilor se poate face prin virament în cont bancar sau în numerar.
Cererea de restituire trebuie să fie însoțită de copii ale procesului-verbal de sancționare și documentelor de plată și o copie a actului de identitate al solicitantului, Aceasta trebuie să cuprindă următoarele:
- numele și prenumele solicitantului;
- codul numeric personal;
- domiciliul solicitantului;
- suma şi natura creanței solicitate la restituire;
- codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care se optează pentru restituirea sumei în cont, și banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.
Soluționarea cererii de restituire se face în cel mult 45 de zile. Formularul PLF s-a aplicat în România în intervalul decembrie 2021 și martie 2022, iar amenzile pentru necompletarea lui la intrarea în țară erau de până la 3.000 de lei.