Asiguraţii Euroins îşi pot recupera banii chiar şi după data de 8 septembrie
Pe de altă parte, lichidatorul judiciar poate denunţa poliţele înainte de data de 8 septembrie 2023, ceea ce înseamnă că asiguraţii vor trebui să încheie poliţe de asigurare noi, la alţi asigurători, din următoarea zi de la denunţarea lor.
Asiguraţii care încă au poliţe active la Euroins România îşi pot recupera banii din perioada rămasă a poliţelor RCA, chiar şi după data de 8 septembrie 2023, momentul în care acestea vor înceta de drept, având în vedere că decizia instanţei privind falimentul companiei din 9 iunie 2023 nu este definitivă.
„Poliţele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare rămân valabile, potrivit legii, până la data de 8 septembrie 2023. În perioada rămasă până la data menţionată, poliţele acoperă riscurile menţionate conform contractelor de asigurare.
Pot solicita restituirea diferenţei de primă doar asiguraţii care nu au daune avizate pe poliţele de asigurare, nu au fost deschise dosare de daună pe poliţele lor”, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA).
ASF a explicat pașii care trebuie urmați pentru a solicita despăgubirea
Potrivit explicației oferite de ASF, persoanele care au suferit daune acoperite de polițe de asigurare emise de Euroins, dar și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, trebuie să se adreseze la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
„Amintim că atât persoanele care au suferit daune acoperite de polițe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terți asigurați RCA la societate, cât și daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (F.G.A.).
AICI puteți găsi pașii care trebuie urmați pentru a solicita despăgubirea, iar AICI pașii care trebuie urmați pentru restituirea primei.
Pentru a asigura echitatea în relația cu toți petenții, F.G.A. înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online pe site-ul F.G.A. AICI.
Consiliul A.S.F. a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei”, se arată în comunicatul ASF.