Iată cum vă puteți recupera banii din taxa de primă înmatriculare auto și din dobânda aferentă, potrivit noului ordin al ministrului Finanțelor publicat recent în Monitorul Oficial. Toți șoferii trebuie să știe aceste detalii.
Cum puteți recupera taxa de primă înmatriculare auto și dobânda aferentă?
Potrivit ordinului ministrului Finanțelor 1303/2023, publicat deja în Monitorul Oficial, taxa de primă înmatriculare auto poate fi recuperată, inclusiv dobânda aferentă de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
„Acest nou ordin se adresează acelor contribuabili care nu s-au încadrat în condițiile legislației anterioare. Contribuabilul interesat – proprietarul autoturismului la data plății taxei de primă înmatriculare depune cererea de restituire la organul fiscal la care este arondat.
În cerere se va menționa contul unde dorește să încaseze suma restituită și datele de identificare a respectivului autoturism”, a explicat consultantul fiscal Adrian Bența, potrivit HotNews.ro.
„După cum se cunoaște, de mai mulți ani autoritățile din România au adoptat legislația privind restituirea taxei de primă înmatriculare a unui autoturism pentru sumele plătite de contribuabili după data de 1 ianuarie 2007 indiferent de denumirea oficială a acestei taxe și de modul de calcul”, a amintit Adrian Bența.
Ce presupune Ordinul 1303/2023?
Potrivit sursei citate anterior, procedura este vastă și cuprinde modul de soluționare a diverselor aspecte practice ce pot să apară, precum autoturisme finanțate prin contracte de leasing, transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului sau necunoașterea numărului de înmatriculare al autoturismului.
Prin intermediul ordinului respectiv sunt adoptate următoarele documente:
- referat privind soluţionarea cererii de restituire;
- decizie de soluţionare a cererii privind restituirea sumelor;
- decizie de respingere a cererii de restituire a sumelor;
- proces-verbal privind calculul dobânzilor aferente sumelor;
- borderou privind programarea plăţii sumelor;
- evidenţa cererilor de restituire şi a sumelor aprobate la restituire;
- dispoziţie de restituire a unor sume;
- dispoziţie de respingere a cererii privind confirmarea plăţii efectuate eronat;
- situaţia centralizatoare a deciziilor de soluţionare a cererilor privind restituirea sumelor.
Cum vi se pot returna vechile taxe auto?
Șoferii care n-au reușit să ceară returnarea fostelor taxe auto în 2017, o pot face până în 2027. La finalul lui aprilie 2023, au fost publicate și normele metodologice, astfel încât cei interesați să poată face solicitările.
Noul mecanism vizează recuperarea următoarelor foste taxe auto:
- taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod Fiscal);
- taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008),
- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012)
- timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).