Se dau toți banii înapoi! Este informația momentului în România. Totul s-a anunțat chiar acum

bani lei

sursa: capital.ro

Cum vi se pot returna vechile taxe auto? Toți șoferii trebuie să știe cum se poate face o restituire, pe baza căreia vor primi înapoi banii achitați ca taxă auto. Iată de ce documente aveți nevoie.

Cum vi se pot returna vechile taxe auto?

Șoferii care n-au reușit să ceară returnarea fostelor taxe auto în 2017, o pot face până în 2027. La finalul lui aprilie 2023, au fost publicate și normele metodologice, astfel încât cei interesați să poată face solicitările.

Noul mecanism vizează recuperarea următoarelor foste taxe auto:

  • taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod Fiscal);
  • taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008),
  • taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012)
  • timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).

Potrivit normelor cuprinse în Ordinul Ministerului Mediului 868/2023 și publicat în Monitorul Oficial, solicitările de restituire a fostelor taxe auto, pe baza cărora se dau înapoi banii achitați ca taxă auto și dobânda pentru perioada dintre plata taxei auto și restituirea ei, vor fi depuse la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Cererea pentru restituirea fostelor taxe auto trebuie să cuprindă obligatoriu contul bancar în care urmează să fie restituiți banii, datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/ varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare. Ca excepție de la regulă, în cazul în care nu s-a efectuat înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, în cerere se trece numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plății.

Atenție! Dacă taxa auto a fost plătită de firma de leasing, cererea de restituire se depune de către proprietarii care au achiziționat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar, numai dacă contractul de leasing este finalizat. În baza cererii depuse de contribuabil, organul fiscal competent verifică plata efectuată de contribuabil, în funcție de numărul de identificare al autoturismului/ autovehiculului sau CNP-ul/ CUI-ul contribuabilului, plus celelalte informații prezentate în cererea de restituirea a fostelor taxe auto.

Termenul legal pentru soluționarea cererilor este de 45 de zile de la înregistrare ei

Termenul legal pentru soluționarea cererilor este de 45 de zile de la înregistrare ei, urmând să fie comunicate apoi solicitanților, iar banii virați în conturile bancare ale șoferilor.

Dacă Fiscul nu poate identifica cu certitudine datele necesare soluționării cererii, notifică, în scris, contribuabilul și îi solicită prezentarea informațiilor și documentelor relevante în soluționarea cererii în termen de cel mult 60 de zile. Dacă nu primește date suplimentare, Fiscul respinge cererea de restituire a fostelor taxe auto.

După ce sunt restituiți banii, organul fiscal central competent calculează dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii. Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulțește cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei auto și data restituirii efective și cu nivelul dobânzii de 0,02 %/ zi.