Șoferii români îşi vor putea primi banii înapoi de la stat mult mai uşor, graţie unei noi iniţiative a ANAF. Ce prevede noul proiect al Fiscului şi cum îşi pot recupera oamenii sumele de bani plătite în trecut după achiziţionarea unui autovehicul?
Ce trebuie să ştie toţi românii care încă nu şi-au recuperat banii plătiţi pe diferitele taxe auto impuse de autorităţi de-a lungul timpului?
ANAF urmează să introducă două noi formulare ce vor uşura restituirea taxelor auto plătite în România
Luni, 3 iulie, ANAF a pus în dezbatere publică un proiect ce vizează introducerea a două noi acte administrativ-fiscale.
Scopul acestora – utilizarea de către organele fiscale centrale în vederea restituirii banilor plătiţi pe fostelor taxe auto.
Cele două noi formulare ce ar putea fi introduse la nivel naţional se numesc:
- decizie de restituire a sumelor de la buget sau de acordare a dobânzilor în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget;
- decizie de respingere a cererii privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.
29 iunie 2027 este termenul până la care românii îşi mai pot recupera banii plătiţi pe taxele auto
Un element foarte important este că respectivele formulare vor putea fi completate şi editate direct în sistemul informatic al ANAF.
„Aceste formulare vor fi utilizate de organele fiscale centrale și pentru restituirea taxelor/ timbrului de mediu pentru autovehicule potrivit dispozițiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2022 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule”, se arată în proiectul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Reamintim că persoanele care nu au cerut deja banii înapoi plătiţi pe aceste taxe, o mai pot face, în continuare, până la data de 29 iunie 2027, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2022, care a prelungit restituirea sumelor respective cu încă cinci ani.
Cererile de restituire a sumelor de bani trebuie soluţionate în 45 de zile
Modelul oficial al cererii necesare pentru restituirea banilor a apărut deja în luna noiembrie 2022.
Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, mai multe informații, precum contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită, precum și elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/ varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare.
Termenul legal pentru soluționarea cererilor este de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților, iar banii, virați în conturile bancare indicate la depunerea solicitărilor.