Clienții Euroins și victimele accidentelor ai căror șoferi au fost asigurați în baza poliței de asigurare RCA a acestei companii au depus aproape 16.600 de cereri de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Dintre aceste cereri, 3.370 sunt pentru despăgubiri sau compensații în baza anexei 10, în timp ce 819 sunt pentru rambursarea primelor în baza anexei 9.

Numărul total de cereri de despăgubire înregistrate este de 4.189. Este important de reținut că numărul final de cereri de plată primite de FGA poate varia față de numărul de cereri înregistrate din cauza mai multor factori, cum ar fi dublurile sau cererile care nu sunt clasificate ca fiind cereri de plată (cum ar fi petițiile, cererile sau întrebările).

Fondul de garantare a asigurărilor (FGA) a clarificat aceste informații.

”Facem mențiunea că, numărul final de cereri de plată înregistrate la FGA poate fi diferit de numărul solicitărilor primite, din cauza faptului că, unele cereri sunt transmise de mai multe ori(dubluri), pe mai multe canale de comunicare(email, portal, poștă etc) sau sunt solicitări care nu se încadrează în categoria cererilor de plată( petiții, diverse solicitări, întrebări etc)”, spune FGA.

De asemenea, ”FGA face apel la potențialii creditori de asigurare ai Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA să transmită cererile de plată(Anexa 9/10) precum și cererile de deschidere a dosarelor de daună( Anexa 7), doar pe portalurile dedicate, prezente pe site-ul FGA. Acest lucru ușurează atât activitatea de înregistrare, cât și procesarea ulterioară a cererilor, în beneficiul creditorilor de asigurare”.

Reamintim că persoanele fizice care au fost afectate de falimentul Euroins pot depune cereri de plată sau iniția dosare de daună de la publicarea deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a Euroins în Monitorul Oficial din 17 martie.

Toate cererile trebuie acoperite de către FGA

Este important de subliniat faptul că Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) are obligația legală de a acoperi toate cererile de despăgubire formulate de clienții Euroins România care își declară polițele de asigurare.

Cu toate acestea, există excepții în cazul în care clienții nu reușesc să îndeplinească cerințele legale sau să dovedească faptul că sunt într-adevăr clienți Euroins. Plățile pentru cererile de despăgubire ale Euroins, inclusiv rambursarea primelor, vor începe la 60 de zile lucrătoare de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei de revocare a autorizației de funcționare, vineri, 17 martie 2023.

Se preconizează că plățile efective vor începe la 17 mai 2023. În plus, polițele nedeclarate vor expira automat la 90 de zile după ce instanța competentă va declara procedura de faliment.

Procedurile nu au fost încă inițiate

În prezent, procedurile nu au fost încă inițiate. FGA va începe examinarea creanțelor fără un termen limită specific, dar se va aplica principiul „primul venit, primul servit”, ceea ce înseamnă că, cu cât mai repede se depune o cerere, cu atât mai repede se va face plata.

Deși este posibil ca procedurile să nu fie cele mai rapide, plățile sunt garantate. De exemplu, foștii clienți ai City Insurance care au renunțat la polițele lor sunt în prezent analizați pentru cererile de despăgubire depuse la sfârșitul lunii mai 2022.

Clienții care au depus cereri de despăgubire între 27 septembrie 2021 (data publicării deciziei de retragere în Monitorul Oficial) și 25-26 mai 2022 și-au primit deja plățile. Prin urmare, intervalul de timp dintre cerere și plată este de aproximativ 8-9 luni.

Este important de reținut că suma de rambursare se va baza pe durata rămasă a poliței, așa cum se indică în polița în sine. De exemplu, dacă costul poliței a fost de 1000 de lei și ați reziliat-o cu 6 luni rămase, veți primi suma de 500 de lei ( 1.000 de lei lunar timp de un an ori 6 luni)

În ceea ce privește cererile de despăgubire, din informațiile actuale reiese că procesarea dosarelor se face în jurul lunii martie 2022, ceea ce duce la o întârziere de aproximativ un an între depunerea cererii de despăgubire și primirea plății, scrie studiifinanciare.ro.