Vestea momentului în România. Se dau banii înapoi. Toți cei care au plătit amenzi pentru necompletarea formularului digital de intrare în țară (PLF) în timpul pandemiei de coronavirus își pot recupera banii acum.
O procedură în acest sens a fost deja publicată în cursul zilei de marți în Monitorul Oficial. Toți cei care vor să își primească banii înapoi nu trebuie decât să completeze o cerere privind restituirea banilor.
Menționăm faptul că timp de patru luni de zile, perioadă în care legea privind completarea PLF a fost aplicată, în jur de 150.000 de persoane au fost sancționate, iar valoarea amenzilor a depășit suma de peste 350 de milioane de lei.
Acum însă, toți cei cei vizați au șansa să își recupereze banii, în condițiile în care, în cursul zilei de marți, 16 august, procedura de restituire de către organele fiscale locale a amenzilor plătite de cetățenii români care nu au completat formularul digital de intrare în România (PLF) a fost aprobată prin ordin al ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, și publicată în Monitorul Oficial.
Documentele care trebuie completate pentru restituirea banilor
În ceea ce privește procedurile pentru recuperarea banilor, toți cei care vor să își recupereze sumele plătite trebuie în primă fază să depună cererea-tip în termen de 90 de zile, la organul fiscal local pe raza căruia domiciliază.
Această cerere se depune fie prin e-mail, fie în format fizic, alături de copii după actul de identitate, dar și de procesul verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată. Perioada de așteptare este de 45 de zile, se arată în documentul aprobat ieri.
„Termenul de 45 de zile prevăzut pentru soluționarea cererilor de restituire, în conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se prelungește cu perioada cuprinsă între data la care s-a comunicat solicitarea de informații suplimentare și data înregistrării primirii acestor informații la organul fiscal local competent.”, se menționează în ordinul publicat în Monitorul Oficial.
Cum vor fi dați banii înapoi?
În același timp, în document se mai precizează și diferite detalii procesuale de care românii trebuie să țină cont. Spre exemplu, dacă după primirea documentației înaintate de solicitant și verificarea datelor din evidența pe plătitori, organul fiscal local competent constată existența unor obligații fiscale restante ale acestuia, sumele solicitate se vor restitui numai după efectuarea compensării acestor obligații bugetare restante.
Totodată, ordinul publicat în Monitorul Oficial mai arată și că în cazul în care suma pe care o persoană o are de primit este mai mică decât obligațiile restante ale solicitantului, se efectuează compensarea până la concurența sumei de restituit.
Există și situația în care suma de restituit este mai mare decât suma reprezentând obligații restante ale solicitantului. În acest caz, conform ordinului, compensarea se efectuează până la concurența obligațiilor restante, diferența rezultată restituindu-se solicitantului.
De cealaltă parte, în situația în care solicitantul nu înregistrează obligații fiscale restante sau după efectuarea compensării, organul fiscal local competent emite o decizie de restituire a sumelor de la bugetul local, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.