Programul privind fertilizarea in vitro va merge mai departe
Programul privind fertilizarea in vitro va merge mai departe. În cursul zilei de marți, 30 aprilie 2024, va fi organizată o întâlnire cu delegații din cadrul Ministerului Familiei pentru a clarifica aspectele procedurale, astfel încât fondurile de 150 de milioane de lei să poată fi utilizate în mod eficient.
Statul român va oferi un sprijin financiar maxim de 15.000 de lei per beneficiar. Va fi oferit sub forma a două vouchere în valoare de 5.000 de lei, sumă aferentă tratamentului medicamentos, respectiv 10.000 de lei, sumă aferentă procedurilor medicale.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 31, s-a modificat cadrul legal pentru a asigura accesul la program pentru cele peste 10.000 de familii de tineri. Se identifică măsurile complementare în completarea cadrului legal. Se va finaliza implementarea acestora după discuția cu Ministerul Familiei. În cadrul legal existent, Ministerul Familiei trebuia să facă solicitări către ordonatorii de credite pentru a-și completa fondurile alocate.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a recunoscut că nu are cunoștințe despre detaliile tehnice rămase de finalizat. Totuși, a dat asigurări că programul va continua, având mecanismul legal pentru completarea surselor de finanțare. Vor aștepta propunerile din partea Ministerului Familiei.
„După cum ştiţi, prin Ordonanţa 31 a fost modificat cadrul legal pentru a asigura accesul la acest program pentru cele peste 10.000 de familii de tineri. În cursul zilei de astăzi, la ora 17:00, avem întâlnirea cu Ministerul Familiei şi Tineretului pentru a mai lămuri mecanismele procedurale pe care le mai avem de parcurs, astfel încât suma de 150 de milioane de lei să poată să fie utilizată pentru acest program.
Îi asigur pe toţi beneficiarii că identificăm măsurile care mai sunt în completarea cadrului legal şi vom definitiva şi ceea ce urmează să implementăm ca măsuri după discuţia pe care o avem cu Ministerul Familiei şi Tineretului. în cadrul legal existent, trebuia ca Ministerul Familiei să facă solicitări către ordonatorii de credite pentru ca, prin intermediul mecanismului menţionat, să poată să îşi completeze fondurile care i-au fost alocate.
Probabil că nu s-a găsit o soluţie la această problemă şi, împreună cu Ministerul Familiei, vom definitiva ceea ce mai este de de făcut. Nu cunosc detaliile tehnice care mai sunt de dus la bun sfârşit, dar vă asigur că programul va merge înainte, are mecanismul legal pentru completarea surselor de finanţare.
Să vedem ce mai este din partea Ministerului Familiei. Ca şi dovadă a deschiderii pe care o avem, am invitat Ministerul Familiei pentru a putea continua implementarea acestui program”, a declarat el în timpul briefingului de la finalul şedinţei de guvern.
Explicațiile oferite de ministrul Familiei
În cursul săptămânii trecute, Natalia Intotero, ministrul Familiei, l-a acuzat pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, nu i-a mai răspuns la telefon din octombrie 2023. Îl consideră responsabil pentru lipsa finanțării unor proiecte.
A fost întrebată de jurnaliști dacă Guvernul României are în plan programe noi pentru creșterea natalității, având în vedere că cele implementate în anii anteriori nu au dat rezultatele scontate. Le-a reamintit că succesul acestor programe depinde și de convingerea ministrului Finanțelor, care ar fi redus finanțările.
„Avem foarte multe proiecte, foarte bune, dar aici cred că ar trebui să îl convingeţi şi pe domnul ministru Boloş să fie puţin mai atent, pentru că ne-a tăiat toată finanţarea pe absolut tot ce înseamnă astfel de proiecte.
(…) S-a promis că o să se regleze în cadru legal, am fost de acord cu toţii cu o ordonanţă, iar apoi a zis că ‘Trebuie să mergeţi voi să căutaţi bani la alte ministere.’
Am făcut solicitare, din păcate, toţi colegii miniştri ne-au răspuns că nu au bani pentru a ne da din bugetele lor. Se puteau găsi soluţii, dar cred că pentru domnul Boloş nu este o prioritate, nu înţelege, efectiv”, a declarat ea.