Zile libere 2024. În conformitate cu prevederile Codului Muncii din 2024, care reglementează drepturile și obligațiile angajaților din România, se acordă un total de 17 zile de sărbătoare legală în cursul anului. Aceste zile sunt considerate libere și sunt destinate sărbătoririi și recunoașterii evenimentelor și momentelor importante din istoria și cultura națională.
Din cele 17 zile nelucrătoare de sărbătoare legală, doar 10 cad în timpul săptămânii. Celelalte 7 zile coincid cu zilele de weekend. Acest lucru înseamnă că angajații cu program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 10 zile libere în timpul anului.
Care e prima zi liberă care urmează
Prima zi liberă care urmează este ziua de 1 Mai. Atunci se sărbătorește Ziua Muncii. Ea va fi într-o zi de miercuri, în timpul săptămânii.
În acest an, angajații care lucrează în sectorul public vor beneficia de zile libere suplimentare în următoarele date:
- 2 mai
- 16 august
- 27 decembrie 2024.
Aceste zile libere suplimentare au fost programate pentru a crea punți între zilele libere existente și weekenduri. Astfel, se oferă posibilitatea de a avea perioade mai lungi de odihnă.
Zilele libere care mai sunt 2024
- 1 mai (miercuri – Ziua Muncii);
- 3 mai (vineri – Vinerea Mare);
- 5 mai – (duminică – Paştele);
- 6 mai (luni – a doua zi de Paşte);
- 1 iunie ( sâmbătă – Ziua Copilului);
- 23 iunie (duminică – Rusalii);
- 24 iunie (luni – a doua zi de Rusalii);
- 15 august (joi – Sfânta Maria);
- 30 noiembrie (sâmbătă – Sfântul Andrei);
- 1 decembrie (duminică – Ziua Naţională a României);
- 25 şi 26 decembrie (miercuri şi joi – prima şi a doua zi de Crăciun).
Când se dau compensații salariaților
Conform legislației în vigoare, angajatorii care își desfășoară activitatea în zilele de sărbătoare legală sunt obligați să ofere compensații salariaților lor. Aceste compensații pot include acordarea unei zile libere suplimentare în alt moment, plata unei remunerații duble pentru orele lucrate în acea zi sau alte forme de compensare stabilite în contractul colectiv de muncă sau în contractele individuale de muncă. Este important ca angajatorii să respecte aceste prevederi legale pentru a asigura drepturile și beneficiile salariaților lor.