Angajații din România au parte de o minivacanță la finalul lunii noiembrie. Potrivit Codului Muncii, zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 decembrie – Ziua Națională a României, sunt zile libere. Acestea pică în acest an miercuri și joi.

Zile libere la final de noiembrie

În aceste două zile, angajații de la stat și privat primesc liber, dar există și excepții de la această regulă.

Mai exact, anumite categorii de angajați nu pot avea liber cu ocazia sărbătorilor naționale. Printre aceștia se numără lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în industrii unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Aceștia sunt compensați cu timp liber în următoarele 30 de zile de către angajator. Însă, dacă din motive justificate nu se pot acorda zile libere, angajatorul trebuie să acorde un spor la salariu pentru cele două zile lucrate. Potrivit Codului Muncii, sporul nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru

Angajatorii care nu respectă aceste prevederi, acordarea de timp liber în zilele de sărbătoare sau nu acordă sporuri, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Minivacanță de cinci zile pentru bugetari

De asemenea, trebuie menționat că în cazul bugetarilor, pe lângă cele două zile libere de miercuri și joi, autoritățile au convenit să acorde liber și în ziua de vineri. Astfel se face „punte” cu weekendul și angajații de la stat vor avea parte de cinci zile nelucrătoare.

Astfel, aceștia vor avea liber și în 2 decembrie, ceea ce înseamnă o minivacanță de cinci zile (între 30 noiembrie și 4 decembrie). Cu toate acestea, ziua liberă de 2 decembrie 2022 va trebui recuperată de către aceștia, până la sfârșitul anului, prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru.

Nu vor putea primi liber pe 2 decembrie 2022, pe lângă bugetarii a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, nici magistraţii şi celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în acea zi şi nici participanţilor în aceste procese.